Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka marchewkowe

Ciasteczka marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 395 Ocena: 4917

Dodano:

Odsłon: 362

Fajne, chrupkie, nie za słodkie. Jednym słowem polecam!

Składniki

  • 2 średnie marchewki
  • 2 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szkl. cukru + 2-3 łyżki do posypania ciastek
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 1/2 szk. mąki pszennej ( 1szkl=250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasteczka marchewkowe

Przygotowanie

  1. Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie utrzeć je mikserem z drobno pokrojonym masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jedno całe jako i białko. Nadal ucierać. Na koniec do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Najlepiej już ręcznie.
    Ciasto podzielić na na dwa - trzy kawałki. Każdy kawałek rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia. Wykrawać foremką dowolne kształty. Ja wykrawałam szklanką koła. Ciasta umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym żółtkiem. Posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 15 minut. W czasie pieczenia ciastka pięknie urosną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń