Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fajne, chrupkie, nie za słodkie. Jednym słowem polecam!
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9553
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 185
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20821
Składniki
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie utrzeć je mikserem z drobno pokrojonym masłem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodać jedno całe jako i białko. Nadal ucierać. Na koniec do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Zarobić gładkie ciasto. Najlepiej już ręcznie. Ciasto podzielić na na dwa - trzy kawałki. Każdy kawałek rozwałkować między dwoma płatami papieru do pieczenia. Wykrawać foremką dowolne kształty. Ja wykrawałam szklanką koła. Ciasta umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym żółtkiem. Posypać cukrem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C około 15 minut. W czasie pieczenia ciastka pięknie urosną.