Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Popękane ciasteczka z orzechów włoskich to jedne z moich ulubionych słodkości, które obok pierniczków piekę w świąteczno - zimowym czasie. Ciasteczka są pyszne, a do tego proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Tym razem postanowiłam dodać do nich cynamon, który nadał im niesamowitego smaku i sprawił, że stały się jeszcze bardziej aromatyczne. Możemy przygotować je także w wersji bezglutenowej.
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5628
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29642
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5628
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29642
Składniki
Orzechy włoskie mielimy w rozdrabniaczu na "piasek", a następnie przekładamy je do miski. Dodajemy do nich przesianą mąkę, cukier puder, cynamon, dużą szczyptę soli oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy sok z cytryny, masło oraz jako i zagniatamy. Powstałe ciasto wkładamy na około 15 minut do zamrażarki.
Ciasto po wyjęciu z zamrażarki będzie łatwe do formowania. Wtedy też nabieramy porcje masy (wielkości orzecha włoskiego), formujemy kuleczkę, którą delikatnie spłaszczamy i obtaczamy w cukrze pudrze. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 15 minut. Ciasteczka podczas pieczenia urosną oraz popękają. Z blaszki ściągamy je, gdy delikatnie ostygną.
* Do ciasteczek możecie dodać także 1 łyżeczkę kakao. Wtedy nabiorą bardziej intensywnego koloru.