Do góry

Desery Przepis na:

Ciasteczka słodkie pandy

Ciasteczka słodkie pandy

Autor:

Przepisów i artykułów: 248 Ocena: 1710

Dodano:

Odsłon: 344

Urocze, kruche ciasteczka, każde w kształcie uroczego pyszczka pandy.

Składniki

  • ciasto waniliowe: 250 g masła, w temperaturze pokojowej; szklanka cukru pudru; ½ szklanki cukru; duże jajko ; żółtko ;
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego; 2 ½ szklanki mąki; ½ łyżeczki soli
  • ciasto kakaowe: 250 g masła, w temperaturze pokojowej; szklanka cukru pudru; ½ szklanki cukru; duże jajko; żółtko;
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii; 2 szklanki mąki; ½ szklanki ciemnego kakao w proszku; ½ łyżeczki soli;
  • ciasto z zieloną herbatą matcha: 250 g masła, w temperaturze pokojowej; szklanka cukru; ½ szklanki cukru pudru; duże jajko; żółt
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii ; 2 szklanki mąki; 4-5 łyżki zielonej herbaty matcha ;½ łyżeczki soli;
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasteczka słodkie pandy

Przygotowanie

  1. Ciasto waniliowe:

    Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.


    Ciasto kakaowe:

    Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.

    Ciasto z herbatą:

    Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, herbatę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.

  2. Ciasto waniliowe dzielimy na 4 części. Z trzech z nich toczymy wałeczki.

    Ciasto kakaowe dzielimy na 3 części i toczymy z nich wałeczki.

    Z ciasta z herbaty odcinamy 1/3 ciasta i z niej toczymy wałeczek. Resztę ciasta odkładamy na bok.

    Wszystkie wałeczki powinny być równej długości.

    Na spód układamy jasny wałeczek na nim układamy ciemny wałeczek, jasny i ciemny. Jasny wałeczek, który nam został rozwałkowujemy na cienki placek otaczamy nim naszą konstrukcję.

    Na górze umieszczamy w następującej kolejności ciemny wałeczek, zielony i ciemny. Pozostałe zielone ciasto wałkujemy tak by miało długość całej konstrukcji, a szerokość by okryło ją z obu stron.

    Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do zamrażarki.


    Schłodzone ciasto kroimy na plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w 180℃ około 12 minut. Na gorące jeszcze ciastka układamy groszki czekoladowe, by powstały urocze noski.

  3. RADA:

    Jeśli wałeczki wychodzą nam zbyt duże/długie to warto przekroić na kilka części. Z podanych proporcji wychodzą 3 duże blachy ciastek więc spokojnie można zostawić w zamrażarce pozostałą część i upiec ciastka, kiedy przyjdzie nam na nie ochota.

    Ciastka po upieczeniu przechowujemy w pudełku lub słoiku na ciastka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń