Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Urocze, kruche ciasteczka, każde w kształcie uroczego pyszczka pandy.
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 857
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5857
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9688
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 316
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 857
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5857
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9688
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 316
Składniki
Ciasto waniliowe: Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto kakaowe: Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, kakao i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto z herbatą: Masło, cukier puder i cukier ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, żółtko i ekstrakt waniliowy i razem ucieramy. Dodajemy mąkę, herbatę i sól i mieszać aż ciasto zrobi się plastyczne(ciasto wyrabiałam za pomocą robota kuchennego, jeśli nie macie takiej możliwości utarte masło można wyrobić z mąką już ręcznie). Ciasto formujemy w kulę, zwijamy w folię spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
Ciasto waniliowe dzielimy na 4 części. Z trzech z nich toczymy wałeczki. Ciasto kakaowe dzielimy na 3 części i toczymy z nich wałeczki. Z ciasta z herbaty odcinamy 1/3 ciasta i z niej toczymy wałeczek. Resztę ciasta odkładamy na bok. Wszystkie wałeczki powinny być równej długości. Na spód układamy jasny wałeczek na nim układamy ciemny wałeczek, jasny i ciemny. Jasny wałeczek, który nam został rozwałkowujemy na cienki placek otaczamy nim naszą konstrukcję. Na górze umieszczamy w następującej kolejności ciemny wałeczek, zielony i ciemny. Pozostałe zielone ciasto wałkujemy tak by miało długość całej konstrukcji, a szerokość by okryło ją z obu stron. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do zamrażarki. Schłodzone ciasto kroimy na plasterki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Pieczemy w 180℃ około 12 minut. Na gorące jeszcze ciastka układamy groszki czekoladowe, by powstały urocze noski.
RADA: Jeśli wałeczki wychodzą nam zbyt duże/długie to warto przekroić na kilka części. Z podanych proporcji wychodzą 3 duże blachy ciastek więc spokojnie można zostawić w zamrażarce pozostałą część i upiec ciastka, kiedy przyjdzie nam na nie ochota. Ciastka po upieczeniu przechowujemy w pudełku lub słoiku na ciastka.