Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka na smalcu

Ciastka na smalcu

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2229

Dodano:

Odsłon: 5842

Pyszne i tanie i proste w wykonaniu ciasteczka! Polecam na każdą okazję wychodzi ich bardzo dużo i każdemu wystarczy by się najeść do syta !!!

Składniki

  • mąka pszenna Typ 500 70 dag
  • jaja 5
  • drozdże 5 dag
  • Smalec 0,5 kg
  • Cukier wanilinowy
  • śmietana 12% 20 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka na smalcu

Przygotowanie

  1. Mąkę, jajka, drożdże, smalec, cukier waniliowy i śmietanę zagniatamy dokładnie wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy je na 0,4 mm i wykrawamy kwadraciki, na każdy nakładamy troszkę marmolady i dwa końce zlepiamy ze sobą na środku. Ciastka układamy na formie posmarowanej tłuszczem i pieczemy na rumiano w 180 stopniach do 20 minut. Dekorujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń