Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lato to sezon na ciasta przygotowywane bez użycia piekarnika. Pieczenie to wątpliwa przyjemność w upale. Poza tym takie desery, jak sernik na zimno, są lekkie i orzeźwiające. Właśnie takie jest kolorowe ciasto bez pieczenia z galaretek i słodkiej śmietanki z dodatkiem jogurtu.
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 17429
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4350
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1001
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1215
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4187
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 17429
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1043
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4350
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 1001
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1215
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4187
Składniki
Przygotuj miskę o pojemności około 2-2,5 l, a także 4 płaskie, prostopadłościenne pojemniczki o pojemności około 300 ml. Wszystkie naczynia wyłóż folią spożywczą.
Każdą z porcji kolorowych galaretek z osobna rozpuść w 200 ml gorącej wody. Gdy trochę przestygną, przelej je do pojemniczków i wstaw do lodówki. Pozostaw tam do czasu, aż całkiem stężeją. Schłodzone galaretki pokrój w kostkę.
Rozpuść żelatynę w mleku. Ubij mocno schłodzoną śmietanę z dodatkiem cukru waniliowego. W osobnym naczyniu wymieszaj jogurt z żelatyną.
Delikatnie wymieszaj śmietanę z jogurtem, a następnie w powstałą masę wmieszaj pokrojone galaretki.
Przełóż masę z galaretkami do miski. Wyrównaj i przykryj odpowiednio dociętymi herbatnikami.
Wstaw ciasto na około 4 godziny do lodówki. Przed podaniem wyjmij z formy, pomagając sobie folią. Ułóż do góry dnem na dużym talerzu i udekoruj plasterkami cytryny i sosem z truskawek.