Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciacho bez pieczenia, bez brudzenia miksera, nawet miski nie ma do wylizania! Czekoladowe herbatniki przełożone warstwą aksamitnego budyniu waniliowego, przełamane nutką maślanych, chrupiących ciasteczek, muśnięte musem czereśniowym a na koniec mnóstwo czereśni zatopionych w galaretce. Brzmi pysznie? Idealne ciasto na lato! :,-)
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104215
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2028
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5896
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5895
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104215
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2028
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5896
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5895
Składniki
MUS: Owoce blendujemy, podgrzewamy w garnuszku z cukrem. Dodajemy sok oraz galaretkę (proszek). Mieszamy do rozpuszczenia. Zostawiamy do wystudzenia.
KREM BUDYNIOWY: 500 ml mleka wlewamy do garnuszka i gotujemy z cukrem na małym ogniu. Pozostałe mleko łączymy z budyniami, mąką, żółtkami, oraz ekstraktem. Masę jajeczną wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, kiedy budyń zacznie gęstnieć dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się z budyniem. Przykrywamy folią stretch, tak aby dotykała budyniu, by nie powstał korzuch.
Herbatniki maślane układamy na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy połową ciepłej masy budyniowej. Następnie układamy herbatniki czekoladowe, wylewamy tężejący mus. Wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Znowu układamy warstwę herbatników czekoladowych, masę budyniową, herbatniki maślane i na koniec wylewamy tężejącą galaretkę z owocami.
**Użyłam po 3 paczki x160g herbatników czekoladowych i maślanych **Owoce mogą być również mrożone. Jeśli używasz mrożonych, galaretka szybciej stężeje. **Forma o wymiarach 33x23cm