Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami

Ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 561

Dodano:

Odsłon: 12450

Dzisiaj przepis na pyszne i łatwe ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami. Ciasto jest lekkie, z dużą ilością truskawek, idealne do kawki, polecam :-).

Składniki

  • 6 jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru (200 g)
  • 140 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki pszennej (50 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)
  • 500 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki gorącej wody (każda po 250 ml)
  • sok z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki ciepłej wody
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C (funkcja góra - dół).

    Truskawki umyć, usunąć szypułki i odsączyć na sitku. Mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiać przez sitko.

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier i miksować około 10 minut. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką (u mnie drewniana). Pod koniec dodawać w trzech etapach mąkę przesianą z proszkiem i budyniem, za każdym razem dokładnie wymieszać łyżką.

    Gotowe ciasto przelać do blachy, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.

  2. Do pół szklanki ciepłej wody dodać sok z cytryny, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Galaretki wsypać do większej miski, zalać 3 szklankami wrzątku i wymieszać. Ostudzić, włożyć do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.

    Ostudzony biszkopt dokładnie naponczować. Na biszkopt wyłożyć truskawki i zalać je tężejącą się galaretką. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń