Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje ulubione szybkie ciasto czekoladowe w nowej wersji z dodatkiem śliwek i kruszonki. Mięciutkie ciasto, śliwki, kakaowa kruszonka i polewa czekoladowa. Spróbujecie?
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 2994
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 128
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1154
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 2994
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 128
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1154
Składniki
Czekoladę posiekać nożem. Śliwki umyć przekroić na połówki i usunąć pestki. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski, rozetrzeć palcami żeby powstały grudki.
Do miski wsypać cukier, wlać mleko i olej. Dodać mąkę i powidła. Wymieszać łyżką, lub trzepaczką. Następnie dodać proszek, sodę, jajka, kakao i posiekaną czekoladę. Ponownie wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć w odstępach połówki śliwek, wierzch posypać kruszonką.
Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 40-45 minut.
Wystudzone ciasto udekorować polewą. Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać, aż powstanie gładka polewa.