Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto do kawy

Ciasto do kawy

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2683

Dodano:

Odsłon: 12905

Taką nazwę ma to ciasto zapisane w moim starym zeszycie i faktycznie do kawy jest niezastąpione. Miękkie, puszyste i do tego lekko wilgotne. Po prostu pyszne :)

Składniki

  • 3/4 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Połowę cukru i orzechy wkładam do blendera i miksuję, dodaję cynamon i kakao.
    Masło ucieram z pozostałym cukrem na krem. Miksując wbijam po jednym jajku. Mąkę przesiewam, mieszam z proszkiem do pieczenia oraz sodą i porcjami dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszam i odstawiam. Tortownicę z wkładką do wieńca natłuszczam i posypuję połową mieszanki orzechowej, wykładam połowę ciasta, przesypuję resztą mieszanki z orzechami i przykrywam pozostałym ciastem. Piekarnik nagrzewam do 180'C i piekę ciasto ok 40-45 min, do suchego patyczka.Upieczone wyjmuję i odstawiam by całkowicie wystygło. Zimne przekładam na deseczkę spodem do góry

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń