Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Fanta

Ciasto Fanta

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 165

Dodano:

Odsłon: 639

Niezwykle popularne u naszych zachodnich sąsiadów - pyszne mięciutkie ciasto z dodatkiem Fanty.

Składniki

  • 3 szkl mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 1 szkl jogurtu naturalnego
  • 150 ml fanty
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel olejku cytrynowego
  • 2 małe puszki mandarynek w syropie
  • 1/4 łyżeczki soli
  • Cukier puder do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto Fanta

Przygotowanie

  1. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.

  2. Całe jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

  3. Dodaj porcjami olej oraz jogurt, a następnie fantę, sól i olejek cytrynowy, cały czas miksując.

  4. Mąkę dodawaj partiami mieszając łopatką. Nie używaj już miksera.

  5. Ciasto wylej do foremki o wymiarach 21/25cm wyłożonej pergaminem. Na wierzchu ułóż odsączone z zalewy kawałki mandarynek.

  6. Piecz ok. 35 - 40 min w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (góra +dół) bez termoobiegu.

  7. Po wystudzeniu posyp ciasto cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń