Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karnawał to pora słodkich przekąsek, które można wygodnie zjeść na stojąco, bez użycia sztućców. W ten taneczny czas nie robi się przecież imprez przy suto zastawionym stole. W roli takiej przekąski idealnie sprawdzi się ciasto francuskie z orzechami pokrojone na małe, zgrabne „ślimaczki”.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1399
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1329
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 307
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 1399
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1329
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 307
Składniki
Posiekaj drobno orzechy. Część możesz zachować w większych kawałkach.
W rondelku na wolnym ogniu roztop w śmietanie cukier. Do śmietany z cukrem dodaj cynamon i orzechy. Wymieszaj. Wyłącz palnik i pozostaw masę do przestudzenia. Orzechy powinny wchłonąć większość płynu. Masa powinna mieć taką konsystencję, by nadawała się do rozsmarowania.
Rozsmaruj masę orzechową na rozwiniętym arkuszu ciasta francuskiego, zachowując wolny margines wzdłuż dłuższego boku. Zwiń ciasto w ciasną roladę, zaczynając od długiego boku z nadzieniem.
Ostrym nożem pokrój roladę na plasterki o grubości około 1,5 cm. Pokrojone kawałki ciasta ułóż płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy pomiędzy ślimakami – ciasto urośnie w trakcie pieczenia.
Posmaruj wierzch „ślimaczków” rozkłóconym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około 25 minut – aż ciasto się zarumieni, a masa orzechowa skarmelizuje.