Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem

Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 7962

Dodano:

Odsłon: 238

Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami, dwoma kremami i chrupiącą warstwą. Ciasto z górą waflową, w smaku przypominające ciasto z Prince Polo. Ciasto pracochłonne ale wyszło pyszne, godne świątecznego stołu.

Składniki

  • BISZKOPT CIEMNY:
  • -5 jajek -130 g. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -10 g. kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • BISZKOPT JASNY:
  • -4 jajka -120 g. cukru -80 g. mąki tortowej
  • -70 g. mąki ziemniaczanej -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -1/2 soku z puszki po brzoskwiniach -ok.100 ml.przegotowanej wody
  • KREM Z BRZOSKWINIAMI:
  • -250 g. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -30 g.cukru pudru -20 g.żelatyny
  • -ok.100 ml.wody -ok.230 g. pokrojonych brzoskwiń z puszki
  • CHRUPIĄCA WARSTWA:
  • -450 g.(kilkanaście posiekanych pralinek, kilka czekoladowych wafelków i kilka FERRERO ROCHER)
  • SOS CZEKOLADOWY:
  • -ok.125 ml.śmietanki 30 % -50 g.mlecznej czekolady
  • KREM STRACCIATELLO:
  • -250 g. śmietanki 30 % -250 g. serka mascarpone
  • -400 g. jogurtu greckiego -40 g.cukru pudru
  • -20 g.żelatyny -ok.100 ml.wody -100 g.gorzkiej czekolady
  • GÓRA: -2 tafle waflowe prostokątne
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto imprezowe z chrupiącym środkiem

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z proszkiem i kakao . Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20- 25 min.170*C. Drugi biszkopt robimy podobnie, ale bez kakao.
    Ciemny biszkopt ułożyć z powrotem do tej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia. Nasączyć połową rozcieńczonego syropu.

  2. krem 1- Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie, ale łopatką.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać.
    Przykryć drugim jasnym biszkoptem i nasączyć resztą syropu.

  3. chrupiąca warstwa-Najpierw zrobić sos: nad parą rozpuścić czekoladę w śmietance. Potem ją ostudzić a między czasie pokroić w kawałki, pralinki, wafelki i czekoladki. Chrupiącą wkładkę porozrzucać do blaszki na biszkopt. Polać zimnym sosem i ciasto schłodzić kilkanaście minut w lodówce.

  4. krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że na koniec wmieszać startą czekoladę zamiast brzoskwiń. Wylać do blaszki na chrupiącą wkładkę i rozprowadzić.

  5. góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów blaszki. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Kroić ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 21 maja Po takim ciachu to od razu weselej się musi robić! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń