Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8498
Dodano: 19.05.2020
Odsłon: 3615
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z proszkiem i kakao . Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20- 25 min.170*C. Drugi biszkopt robimy podobnie, ale bez kakao.
Ciemny biszkopt ułożyć z powrotem do tej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia. Nasączyć połową rozcieńczonego syropu.
krem 1- Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie, ale łopatką.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać.
Przykryć drugim jasnym biszkoptem i nasączyć resztą syropu.
chrupiąca warstwa-Najpierw zrobić sos: nad parą rozpuścić czekoladę w śmietance. Potem ją ostudzić a między czasie pokroić w kawałki, pralinki, wafelki i czekoladki. Chrupiącą wkładkę porozrzucać do blaszki na biszkopt. Polać zimnym sosem i ciasto schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że na koniec wmieszać startą czekoladę zamiast brzoskwiń. Wylać do blaszki na chrupiącą wkładkę i rozprowadzić.
góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów blaszki. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Kroić ostrym nożem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 21 maja 2020Zgłoś do usunięcia
Po takim ciachu to od razu weselej się musi robić! Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz