Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto tortowe z dwoma biszkoptami, dwoma kremami i chrupiącą warstwą. Ciasto z górą waflową, w smaku przypominające ciasto z Prince Polo. Ciasto pracochłonne ale wyszło pyszne, godne świątecznego stołu.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18263
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 677
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18263
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4075
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 677
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 341
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z proszkiem i kakao . Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.20- 25 min.170*C. Drugi biszkopt robimy podobnie, ale bez kakao. Ciemny biszkopt ułożyć z powrotem do tej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia. Nasączyć połową rozcieńczonego syropu.
krem 1- Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i schłodzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z pudrem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec wmieszać pokrojone w kostkę i odsączone brzoskwinie, ale łopatką.Wylać do blaszki na biszkopt i wyrównać. Przykryć drugim jasnym biszkoptem i nasączyć resztą syropu.
chrupiąca warstwa-Najpierw zrobić sos: nad parą rozpuścić czekoladę w śmietance. Potem ją ostudzić a między czasie pokroić w kawałki, pralinki, wafelki i czekoladki. Chrupiącą wkładkę porozrzucać do blaszki na biszkopt. Polać zimnym sosem i ciasto schłodzić kilkanaście minut w lodówce.
krem 2-Postąpić jak z 1 kremem z tym że na koniec wmieszać startą czekoladę zamiast brzoskwiń. Wylać do blaszki na chrupiącą wkładkę i rozprowadzić.
góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów blaszki. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Kroić ostrym nożem.