Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś pysznego , słodkiego do po południowej kawusi .
Podczas lata najchętniej sięgamy po potrawy i zakąski na zimno, dzięki którym...
Odsłon: 108
Pyszny , stabilny krem śmietankowo - brzoskwiniowy , przepis prosty , a krem...
Odsłon: 100
Propozycja na śniadanie do pracy i w domu. Jogurt najlepiej przygotować na wi...
Odsłon: 290
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 84
Podczas lata najchętniej sięgamy po potrawy i zakąski na zimno, dzięki którym...
Odsłon: 108
Pyszny , stabilny krem śmietankowo - brzoskwiniowy , przepis prosty , a krem...
Odsłon: 100
Propozycja na śniadanie do pracy i w domu. Jogurt najlepiej przygotować na wi...
Odsłon: 290
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 84
Składniki
Ciasto kruche.: Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz z cukrem pudrem . Dokładamy zimne masło i tworzymy tak zwaną kruszonkę , wówczas dodajemy żółtka , jajko i ugniatamy na jednolite ciasto . Gotowe ciasto dzielimy na dwie nie równe części (jedna większa na dno mniejsza na górę) . Schładzamy minimum godzinę w lodówce .
Gdy ciasto się chłodzi robimy frużelinę . Do garnka przekładamy owoce leśne (rozmrożone na sicie !) , dodajemy cukier i gotujemy do puszczenia soku , zmniejszamy gaz , gotujemy następne 5 minut . W między czasie 4 łyżki zimnej wody mieszamy z 4 łyżkami mąki ziemniaczanej . Mieszamy tak długo by było dobrze rozmieszane i nie miało grudek . Gdy owoce mamy zagotowane , wlewamy jednym strumieniem naszą mieszaninę , dokładnie mieszamy i chwilę gotujemy do zgęstnienia frużeliny .
Po upływie godziny wyciągamy ciasto i wylepiamy wyłożoną papierem do pieczenia formę . Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut do lekkiego zrumienienia . Studzimy ! Gdy ciasto stygnie gotujemy budyń .
700 ml mleka zagotować dodać do niego cukier i cukier wanilinowy a w 300 ml mleka rozmieszać proszek budyniowy i wlać do gotującego się mleka . Gotować do zgęstnienia się budyniu . Ciepły budyń wylewamy równomiernie na wystudzony spód . Na budyń wylewamy równomiernie frużelinę . Na wierzch ciasta ścieramy pozostałą część ciasta .
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 °C około 40 minut do ładnego zrumienienia wierzchu ciasta .
Po całkowitym wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem .