Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie puszyste i wilgotne w środku. Pachnące cynamonem, przyprawami do piernika i orzechami. Jest niezwykle proste i szybkie do zrobienia. Przepis sprawdzi się u osób, które nie przepadają za wypiekami przekładanymi ciężkimi kremami.
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19290
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 735
Choć prawdziwa rolada śląska jest z wołowiny to bardzo często robi się ją z w...
Odsłon: 19290
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 1043
Nie masz pomysłu na szybki deser bez pieczenia? Serniczki z patelni to strzał...
Odsłon: 735
Składniki
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Orzechy włoskie mielimy lub przerzucamy do woreczka i przy pomocy tłuczka lub wałka rozbijamy je na mniejsze części.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, cukier waniliowy i żółtka. Następnie dodajemy olej, składniki mieszamy.
Do ubitych jajek z cukrem i olejem dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Składniki mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie do ciasta dodajemy przyprawy, startą marchewkę i rozdrobnione/zmielone orzechy. Ciasto mieszamy.
Tortownicę o średnicy 24 - 26 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczemy przez 50 min (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy na kratce.
Bitą śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Całkowicie przestudzone ciasto dekorujemy bitą śmietaną i orzechami. Smacznego!