Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z cytrynową nutą

Ciasto marchewkowe z cytrynową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 3004

Dodano:

Odsłon: 6558

Wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe to klasyka wśród jesiennych wypieków. W tej wersji polewa ma delikatny, cytrynowy aromat, który bardzo dobrze współgra z cynamonem i kremowym serkiem.

Składniki

  • Ciasto:
  • Jaja kurze - 4 sztuki
  • Tarta marchew - 2 szklanki (ok. 4 marchewek)
  • Mąka pszenna tortowa - 2 szklanki
  • Olej rzepakowy - 1 szklanka
  • Cukier - 1 szklanka
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie
  • Posiekane orzechy włoskie - 1/2 szklanki
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • Proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
  • Sól - szczypta
  • Kurkuma mielona - 1/4 łyżeczki
  • Krem:
  • Serek kremowy - 150 g
  • Miękkie masło - 50 g
  • Miód - 3 łyżeczki
  • Sok z cytryny - 3 łyżeczki
  • Skórka otarta z 1/3 cytryny
  • Dekoracja:
  • Powidła śliwkowe - 6 łyżeczek
  • Orzechy włoskie - 3 sztuki (6 połówek)
  • Skórka otarta z 1/2 cytryny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto marchewkowe z cytrynową nutą

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kurkumą. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.

  2. Krem:
    Miękkie masło rozetrzeć w misce mikserem lub wypukłą stroną łyżki. Stopniowo dodawać serek, ciągle ucierając. Następnie dodać miód, sok z cytryny oraz skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać.

    Krem rozsmarować na wystudzonym cieście przy pomocy szpatułki.

  3. Dekoracja:
    Ciasto pokroić na kawałki i każdy z nich udekorować powidłami, orzechami włoskimi i skórką cytrynową.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń