Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi

Autor:

Przepisów i artykułów: 943 Ocena: 24808

Dodano:

Odsłon: 11820

Propozycja na delikatne, aromatyczne, zdrowe i bardzo smaczne ciasto marchewkowe wypełnione orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Ciasto jest lekkie i dietetyczne dzięki głównemu składnikowi, jakim jest marchewka oraz zastosowaniu cukru pudru, przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu), zawierającego o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. * jeśli nie posiadamy ksylitolu, do przygotowania ciasta możemy użyć także cukru białego bądź trzcinowego.

Składniki

  • 400 g marchewki
  • 250 g mąki pszennej typ 650
  • 250 g cukru pudru (z cukru brzozowego)
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 spora garść orzechów włoskich
  • PRZYPRAWY:
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta soli morskiej
  • ziarenka wanilii
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

  2. Cukier brzozowy mielimy w młynku do kawy, aby przygotować cukier puder.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz cynamon.

    Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  3. Następnie do suchych składników dodajemy jajka, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii i wszystko mieszamy.

  4. Do powstałej masy dodajemy utarte marchewki i jeszcze raz mieszamy.

  5. Na sam koniec przygotowywania ciasta do masy dodajemy suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie.

  6. Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto (ciasto przez upieczeniem jest dość rzadkie).

    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut.

    * Przed końcem pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie upieczone.

  7. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

  8. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ziembulka 18 lutego 2015 Chciałabym zrobić to ciasto dla dzieciaków więc mam takie pytanie czy można dodać zmielone orzechy ?:) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 17 lutego 2015 Ale apetycznie się prezentuje!Aż rączkę wyciągam po kawałeczek:))))) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 17 lutego 2015 Również muszę się skusić na takie ciasto,w Twoim wykonaniu jest cudne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 17 lutego 2015 smakowite i wilgotne, super, muszę zrobić, pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń