Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne, aromatyczne, zdrowe i bardzo smaczne ciasto marchewkowe wypełnione orzechami włoskimi i suszoną żurawiną. Ciasto jest lekkie i dietetyczne dzięki głównemu składnikowi, jakim jest marchewka oraz zastosowaniu cukru pudru, przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu), zawierającego o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier. * jeśli nie posiadamy ksylitolu, do przygotowania ciasta możemy użyć także cukru białego bądź trzcinowego.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2981
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2981
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 53
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 63
Składniki
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Cukier brzozowy mielimy w młynku do kawy, aby przygotować cukier puder. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Następnie do suchych składników dodajemy jajka, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii i wszystko mieszamy.
Do powstałej masy dodajemy utarte marchewki i jeszcze raz mieszamy.
Na sam koniec przygotowywania ciasta do masy dodajemy suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie.
Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto (ciasto przez upieczeniem jest dość rzadkie). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut. * Przed końcem pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie upieczone.
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Życzę smacznego! :)