Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto do rogali Marcińskich.
W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, do drugiego rondelka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, w mniejszej miseczce rozcieramy drożdże z cukrem żeby się upłynniły. Do mąki wsypujemy szczyptę soli, wlewamy podgrzane mleko, dodajemy roztrzepane jajko, upłynnione drożdże i cukier waniliowy, wszystko mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Ciasto ma powstać lepiące nie odchodzące od łyżki tak jak w cieście drożdżowym. Wyrobione ciasto w misce owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby wyrosło. Po godzinie wyjmujemy z lodówki chłodne wyrośnięte ciasto, dokładnie wyrabiamy na stolnicy, gdy ciasto będzie podlepiać się do stolnicy, podsypujemy go mąką, rękoma formujemy ciasto na kształt prostokąta i przystępujemy do wałkowania, podsypujemy mąką ciasto i wałek, wałkujemy z ciasta prostokąt o wymiarach 30 na 15 cm. Rozwałkowany z ciasta prostokąt smarujemy miękkim masłem na 2/3 powierzchni zostawiając 1 cm marginesu na zlepianie ciasta, a to dlatego, żeby przy kolejnym wałkowaniu ciasta, nie wypłynęło masło.
Przystępujemy do składania ciasta:
a - nie posmarowaną część ciasta nakładamy do połowy nasmarowanego ciasta,
b - drugą, nasmarowaną część ciasta nakładamy na złożoną część ciasta,
c - dokładnie zlepiamy boki ciasta, lekko dociskamy rękoma ciasto i delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki jaki był wcześniej, 15 na 30 cm, i ponownie składamy ciasto na 1/3,jak poprzednio,
d - ciasto owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 45 minut, Upewnijmy się czy ciasto jest szczelnie zawinięte folią, gdyż garujące ciasto może nam wypłynąć, ponownie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je i składamy tak jak wcześniej, zawijamy ponownie w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut,
takie wałkowanie i schładzanie powinniśmy wykonać trzy razy, tylko po trzecim wałkowaniu chłodzenie powinno trwać 5 godzin, a najlepiej całą noc.
Przepis na nadzienie do rogali Marcińskich.
Odsłon: 5841
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 149
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 66
Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką naj...
Odsłon: 149
Z pewnością każdy marzy o własnej wędzarni, ale nawet bez tego udogodnienia m...
Odsłon: 66
Składniki
W małym rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, do drugiego rondelka wlewamy mleko, lekko podgrzewamy. Do miski przesiewamy mąkę, w mniejszej miseczce rozcieramy drożdże z cukrem żeby się upłynniły. Do mąki wsypujemy szczyptę soli, wlewamy podgrzane mleko, dodajemy roztrzepane jajko, upłynnione drożdże i cukier waniliowy, wszystko mieszamy drewnianą łyżką, na koniec dodajemy ostudzone, rozpuszczone masło. Ciasto ma powstać lepiące nie odchodzące od łyżki tak jak w cieście drożdżowym. Wyrobione ciasto w misce owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki żeby wyrosło. Po godzinie wyjmujemy z lodówki chłodne wyrośnięte ciasto, dokładnie wyrabiamy na stolnicy, gdy ciasto będzie podlepiać się do stolnicy, podsypujemy go mąką, rękoma formujemy ciasto na kształt prostokąta i przystępujemy do wałkowania, podsypujemy mąką ciasto i wałek, wałkujemy z ciasta prostokąt o wymiarach 30 na 15 cm. Rozwałkowany z ciasta prostokąt smarujemy miękkim masłem na 2/3 powierzchni zostawiając 1 cm marginesu na zlepianie ciasta, a to dlatego, żeby przy kolejnym wałkowaniu ciasta, nie wypłynęło masło.
Przystępujemy do składania ciasta: a - nie posmarowaną część ciasta nakładamy do połowy nasmarowanego ciasta,
b - drugą, nasmarowaną część ciasta nakładamy na złożoną część ciasta,
c - dokładnie zlepiamy boki ciasta, lekko dociskamy rękoma ciasto i delikatnie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt taki jaki był wcześniej, 15 na 30 cm, i ponownie składamy ciasto na 1/3,jak poprzednio,
d - ciasto owijamy szczelnie folią i wkładamy do lodówki na 45 minut, Upewnijmy się czy ciasto jest szczelnie zawinięte folią, gdyż garujące ciasto może nam wypłynąć, ponownie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je i składamy tak jak wcześniej, zawijamy ponownie w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut, takie wałkowanie i schładzanie powinniśmy wykonać trzy razy, tylko po trzecim wałkowaniu chłodzenie powinno trwać 5 godzin, a najlepiej całą noc.
Przepisy Desery
Desery
Przepis na ciasteczka bez masła, bez tłuszczu. Bardzo szybkie!
Desery
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Desery
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia
Desery
Pudding pistacjowy z truskawkami
Przepis na ciasteczka bez masła, bez tłuszczu. Bardzo szybkie!
Bardzo szybkie ciasteczka, które przygotujecie bez tłuszczu i bez nabiału! Na...
Odsłon: 34
Lody solony karmel według Ewy Wachowicz
Lody o popularnym smaku solonego karmelu. Przygotowane na bazie kajmaku i sło...
Odsłon: 181