Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto Rafaello

Ciasto Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 520 Ocena: 6946

Dodano:

Odsłon: 1302

Inspiracją do zrobienia tego ciasta, było ciasto Pani Ewy Wachowicz. Podpatrzyłam przepis na piankę. Zamieniłam biszkopciki na biszkopt.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jajek -100 g.cukru -60 g. mąki tortowej
  • -60 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz.
  • PIANKA RAFAELLO:
  • -2 galaretki cytrynowe -2 szklanki wrzątku -2 białe czekolady
  • -500 ml śmietany 30% -200 g wiórków kokosowych
  • -2 łyżki cukru pudru
  • DO POSYPANIA:
  • -1/2 białej czekolady -2 łyżki prażonego kokosu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać mąki z proszkiem i już mieszać łopatką. Wylać do blaszki 22x36,wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 25 min. w 175*.

  2. pianka-Galaretki rozpuścić w 1/2 l.wrzątku.Dodać czekoladę w kostkach i dobrze wymieszać.Odstawić od czasu do czasu mieszając, do lekkiego tężenia.Schłodzoną śmietanę ubić z pudrem, potem galaretkami,dolewając po trochu. Miksować krótko, bo szybko gęstnieje.Dodać kokos,wymieszać łopatką i wyłożyć na biszkopt.

  3. Kokos usmażyć na złoto, na suchej patelni i ostudzić.

  4. Na górę posypać prażonym kokosem i startą białą czekoladą .Ciasto schłodzić.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń