Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Snickers bez pieczenia
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21764
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 420
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 300
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21764
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 420
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 300
Składniki
Do rondelka wsypujemy cukier, szklankę mleka oraz kostkę masła i wszystko razem podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzeszki. W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuścić dodajemy do niej łyżkę oleju. Całość wymieszać i odstawić. Przestudzone masło z mlekiem przelewamy do miski a następnie dodajemy patiami mleko w proszku cały czas miksując. Na blaszkę 21x26 cm wyłożoną papierem do pieczenia układam pierwszą warstwę herbatników kakaowych następnie wylewam na nie połowę masy mlecznej. Przykrywam jasnymi herbatnikami. Następnie wykładam połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozsmarowuje. Przykrywam kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylewam pozostałą cześć masy mlecznej. Przykrywam ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmarowuje pozostałą część masy kajmakowej, posypuje orzeszkami oraz polewam rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstawiamy do lodówki na minimum 4 h a najlepiej na całą noc.