Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto toffi na krakersach

Ciasto toffi na krakersach

Autor:

Przepisów i artykułów: 196 Ocena: 9887

Dodano:

Odsłon: 486

Ciasto toffi na krakersach

Składniki

  • Masa kajmakowa puszka
  • krakersy dwa opakowania 2 x 175 g
  • Śmietanka 30 % 600 ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Płatki migdałów 50 g
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciasto toffi na krakersach

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą ( niewielka ilość ok. 30 ml) odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Pamiętajmy o tym, że żelatyna nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące.

    Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas miksując dodać cukier oraz przestudzoną ale cały czas płynną żelatynę. Zmiksować tylko chwilę do połączenia się składników.

    Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć warstwą krakersami. Wyłożyć połowę ubitej śmietany. Wyłożyć warstwę krakersów. Rozsmarować połowę masy kajmakowej. Wyłożyć krakersy.


    Kolejno pozostałą śmietanę, krakersy i pozostałą masę kajmakową. Ciasto na koniec posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń