Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo też na każdą inną porę, bo ciasto jest przepyszne, więc chyba nie ma co się limitować :) Pyszny czekoladowy spód, twarożkowy krem i galaretka – to idealnie się komponuje.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 199
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 497
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 235
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 199
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 497
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 235
Składniki
Zaczynam od przygotowania czekoladowego spodu. Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować krem.
Śmietankę ubijam. Mascarpone, twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i połowę ubitej śmietanki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję drugą połowę śmietanki i całość delikatnie mieszam łopatką. Gotowy krem dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Do 2/3 kremu dodaję prażone płatki migdałów i delikatnie mieszam. Tak przygotowany krem wykładam na czekoladowe ciasto (ciasto czekoladowe trzeba wcześniej przełożyć do rantu cukierniczego lub do blaszki wyłożonej folią aluminiową i nasączyć wodą z sokiem malinowym). Krem wyrównuję i na kremie układam biszkopty, następnie biszkopty przykrywam pozostałym kremem (już bez płatków migdałów). Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki. Mogę zabrać się za górną warstwę.
Galaretkę rozpuszczam w 450 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia (galaretkę możecie też rozpuścić trochę wcześniej, wtedy przyspieszycie proces robienia ciasta). Z owoców układam na kremie wzorki. U mnie to kwiatki, które przypominają wiosnę, ale możecie tu włączyć wyobraźnię). Kiedy galaretka zacznie tężeć, delikatnie łyżka po łyżce, wykładam ją na górę ciasta i całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto WIOSNA gotowe. Smacznego :)