Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo też na każdą inną porę, bo ciasto jest przepyszne, więc chyba nie ma co się limitować :) Pyszny czekoladowy spód, twarożkowy krem i galaretka – to idealnie się komponuje.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35451
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 364
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9164
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 35451
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 364
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 101
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 356
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9164
Składniki
Zaczynam od przygotowania czekoladowego spodu. Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować krem.
Śmietankę ubijam. Mascarpone, twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i połowę ubitej śmietanki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję drugą połowę śmietanki i całość delikatnie mieszam łopatką. Gotowy krem dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Do 2/3 kremu dodaję prażone płatki migdałów i delikatnie mieszam. Tak przygotowany krem wykładam na czekoladowe ciasto (ciasto czekoladowe trzeba wcześniej przełożyć do rantu cukierniczego lub do blaszki wyłożonej folią aluminiową i nasączyć wodą z sokiem malinowym). Krem wyrównuję i na kremie układam biszkopty, następnie biszkopty przykrywam pozostałym kremem (już bez płatków migdałów). Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki. Mogę zabrać się za górną warstwę.
Galaretkę rozpuszczam w 450 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia (galaretkę możecie też rozpuścić trochę wcześniej, wtedy przyspieszycie proces robienia ciasta). Z owoców układam na kremie wzorki. U mnie to kwiatki, które przypominają wiosnę, ale możecie tu włączyć wyobraźnię). Kiedy galaretka zacznie tężeć, delikatnie łyżka po łyżce, wykładam ją na górę ciasta i całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto WIOSNA gotowe. Smacznego :)