Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Wiosna to moja propozycja na przywitanie Wiosny, na Wielkanoc, albo też na każdą inną porę, bo ciasto jest przepyszne, więc chyba nie ma co się limitować :) Pyszny czekoladowy spód, twarożkowy krem i galaretka – to idealnie się komponuje.
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5368
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1720
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5242
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1755
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5368
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1720
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5242
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1755
Składniki
Zaczynam od przygotowania czekoladowego spodu. Czekolady i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Całe jajka ubijam z cukrem na gęstą, puszystą pianę. Do ubitych jajek wlewam powoli rozpuszczoną czekoladę z masłem, cały czas miksuję. Na koniec dodaję mąkę i delikatnie mieszam ciasto łopatką. Ciasto wylewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut. Następnie wyciągam ciasto z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. W tym czasie mogę przygotować krem.
Śmietankę ubijam. Mascarpone, twaróg, cukier puder, cukier waniliowy i połowę ubitej śmietanki umieszczam w misce i miksuję do połączenia się składników. Następnie dodaję drugą połowę śmietanki i całość delikatnie mieszam łopatką. Gotowy krem dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. Do 2/3 kremu dodaję prażone płatki migdałów i delikatnie mieszam. Tak przygotowany krem wykładam na czekoladowe ciasto (ciasto czekoladowe trzeba wcześniej przełożyć do rantu cukierniczego lub do blaszki wyłożonej folią aluminiową i nasączyć wodą z sokiem malinowym). Krem wyrównuję i na kremie układam biszkopty, następnie biszkopty przykrywam pozostałym kremem (już bez płatków migdałów). Tak przygotowane ciasto wstawiam do lodówki. Mogę zabrać się za górną warstwę.
Galaretkę rozpuszczam w 450 ml gorącej wody i odstawiam do wystygnięcia i lekkiego zgęstnienia (galaretkę możecie też rozpuścić trochę wcześniej, wtedy przyspieszycie proces robienia ciasta). Z owoców układam na kremie wzorki. U mnie to kwiatki, które przypominają wiosnę, ale możecie tu włączyć wyobraźnię). Kiedy galaretka zacznie tężeć, delikatnie łyżka po łyżce, wykładam ją na górę ciasta i całość wstawiam do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Ciasto WIOSNA gotowe. Smacznego :)