Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Deser warty grzechu! Przepyszne ciasto na kakaowym biszkopcie z puszystą masą śmietankową, udekorowane czereśniami i galaretką. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie!
Tortownica o średnicy 23 cm
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 91
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 272
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1041
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1822
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25336
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 91
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 272
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1041
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 1822
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 25336
Składniki
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretek: Dwa opakowania galaretek cytrynowych rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wstawiamy naczynie z przestudzoną galaretką do lodówki na około 10-15 minut. Dwa opakowania galaretek wiśniowych rozpuszczamy w 500 ml wody i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, następnie wstawiamy naczynie z przestudzoną galaretką do lodówki na około 30 minut - powinna delikatnie stężeć.
Następnie zabieramy się za przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Odstawiamy mikser na bok, do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki. Surowe ciasto przelewamy do tortownicy (ok 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Zabieramy się za przygotowanie masy: śmietankę 30 % przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier. Pod koniec małym strumieniem dodajemy rozpuszczoną i schłodzoną galaretkę cytrynową. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Gotową masę przelewamy na upieczony i przestudzony biszkopt. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Wiśnie płuczemy i drylujemy. Układamy je na górze ciasta. Następnie przykrywamy je tężejącą galaretką. Ciasto z czereśniami i galaretką wstawiamy w tortownicy do lodówki na około 1-2 godziny. Po tym czasie kroimy i serwujemy gościom. Smacznego!