Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z czerwoną porzeczką

Ciasto z czerwoną porzeczką

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 1923

Co roku na przełomie czerwca i lipca nachodzi mnie ochota na ciasto z porzeczkami...

Składniki

  • mąka pszenna 300 g
  • Masło 125 g
  • Jajko 4 szt
  • Proszek do pieczenia
  • Mleko (w razie potrzeby)
  • Porzeczki czerwone
  • tłuszcz do smarowania formy
  • Bułka tarta do oprószenia formy
  • 3 łyżki stewii w kryształkach, słodycz 10: 1
  • 1 łyżka stewii w kryształkach, słodycz 1: 1
  • Do kruszonki: 130 g mąki pszennej
  • Do kruszonki: 100 g cukru
  • Do kruszonki: 1 łyżeczka bułki tartej
  • Do kruszonki: 3 łyżki masła
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzyj z miękkim masłem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodawaj po trochu do żółtek. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolej mleka. Osobno ubij pianę z białek, stopniowo dodaj do nich 3 łyżki stewii 1:10. Delikatnie połącz wszystko ze sobą.

  2. Formę nasmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą, następnie przełóż do niej ciasto. Na wierzchu wysyp porzeczkę i posyp stewią 1:1.

  3. Składniki na kruszonkę połącz i równomiernie rozłóż na owocach. Możesz też zastąpić kruszonkę posiekanymi orzechami.

  4. Piekarnik rozgrzej do 180 ° C, umieść w nim ciasto i piecz przez 35- 40 minut na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń