Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym

Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 576 Ocena: 8239

Dodano:

Odsłon: 9106

Ciasto na ciemnym biszkopcie z masą budyniową i pagórkami z galaretki z ananasem. Ciasto z kremem serowym i masą Kajmakową, pokryte waflem. Ciasto miękkie, tortowe, wyszło bardzo dobre.

Składniki

  • BISZKOPT :
  • -5 jajek -170 g. cukru -90 g. mąki tortowej
  • -90 g. mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA BUDYNIOWA:
  • -0,5 l. mleka -1 budyń krówkowy na 0,5 l
  • -1 krystaliczna galaretka -100 g. masła
  • GALARETKA Z ANANASEM:
  • -1 puszka pokrojonego ananasa
  • -3 krystaliczne galaretki -1 l.soku z puszki+woda
  • KREM SEROWO-KAJMAKOWY:
  • -500 ml.śmietanki 30 % -1 kg. serka mascarpone
  • -510 ml. masy Kajmakowej -30 g. żelatyny -ok.150 ml. wody
  • WAFEL: -2 tafle wafla
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto z galaretką z ananasem i kremem serowo-kajmakowym

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli a potem cukrem,stopniowo dodawanym. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać, ale nie długo. Wyłożyć do blachy (30x40) wyścielanej papierem do pieczenia. Piec ok.25-30 min.170*C.

  2. masa- Ugotować budyń na mleku. Jeśli budyń bez cukru to dodać 2 łyżki cukru. Odstawić z palnika, wsypać suchą galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia a potem tak samo wmieszać masło. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt. Przed włożeniem biszkoptu, blaszkę wyżej zabezpieczyć papierem.Rozsmarować budyń i odstawić do zastygnięcia.

  3. galaretka- Zrobić to dzień wcześniej. Odsączyć ananasa. Sok uzupełnić do 1 l. zagotować, odstawić i rozpuścić galaretki.Do małych filiżanek od kawy,(tu 20) poukładać kawałki ananasa. Ponalewać zimnej galaretki i schłodzić w lodówce do zestalenia.

  4. Wyjmować łyżką i układać równomiernie na placku.

  5. krem-Żelatynę rozmieszać z przegotowaną i gorącą wodą i wystudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serkiem i miękkim Kajmakiem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do blaszki, pomiędzy galaretki i wyrównać.

  6. góra-Tafle waflowe odpowiednio przyciąć nożem do wymiarów placka. Ułożyć jeden obok drugiego na górze kremu, delikatnie przyciskając. Ciasto schłodzić w lodówce, przynajmniej z godzinę.Najlepiej całą noc i kroić ostrym nożem.Polecam najpierw naciąć sam wafel a potem całe ciasto.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń