Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto, prażone jabłka i delikatna pianka. Uwielbiam to ciasto i jem bez opamiętania. Bardzo polecam. Nie za słodkie, delikatne, po prostu rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie. Piekłam w blaszce 34x24
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 115
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5101
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32713
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 282
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 327
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 115
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5101
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32713
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 359
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 282
Składniki
Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia wsypać do miski. Dodać pokrojone masło i rozgnieść palcami. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść. Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami. Ciasto przełożyć na stolnicę i uformować kulę. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Ciasto razem z papierem przełożyć na blaszkę. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 20 minut.
Przygotować jabłka. Obrać je ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić i przełożyć do garnka, dodać cukier. Ilość cukru zależy od słodkości jabłek, także zróbcie według swojego gustu. U mnie 3 łyżki, było w sam raz. Można dodać kilka łyżek wody na początek, żeby jabłka się nie przypaliły. Smażyć na małym gazie często mieszając, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. W międzyczasie dodać cynamon. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z zimną wodą i wlać do jabłek. Wymieszać i wyłączyć gaz. Odstawić, żeby trochę przestygły. Następnie wyłożyć je na wystudzone ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie po łyżce wsypywać cukier, cały czas miksując. Piana powinna być gęsta i lśniąca. W następnym kroku dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Ponownie zmiksować żeby składniki się połączyły. Tak przygotowaną pianę, wyłożyć na jabłka.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec 20 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 60 stopni i włączyć termoobieg. Tak suszyć bezę jeszcze 15 minut. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto jeszcze na godzinę.