Do góry

Desery Przepis na:

crumble - aronia pod kokosową kruszonką

crumble - aronia pod kokosową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2419

Dodano:

Odsłon: 421

wykorzystuję kruche ciasto na mleku kokosowym (zamiast masła) zamrożone wcześniej przy okazji większego pieczenia:)

Składniki

  • aronia - 2 łyżki/osobę świeżej lub mrożonej
  • kruche ciasto na mleku kokosowym - 1łyżka na osobę startego zamrożonego ciasta
  • cukier trzcinowy -- 1 łyżeczka opcjonalnie lub inne słodziwo dla łasucha
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
crumble - aronia pod kokosową kruszonką

Przygotowanie

  1. Mrożoną aronię wrzucam do żaroodpornych miseczek.
    Nie wszyscy domownicy akceptują ten cierpkawy w smaku owoc, więc trochę osładzam im życie cukrem trzcinowym, melasą lub ksylitolem :)

    Aronia świetnie komponuje się z miodem, więc kto może sobie pozwolić na takie łasuchowanie - polecam miód najbardziej :)

  2. Rozgrzewam piekarnik do 160 stopni C i w tym czasie ścieram na tarce zamrożone kruche ciasto.
    Przepis jest tutaj: https://smaker.pl/przepis-kruche-ciasto-na-mleku-kokosowym,152854,domowapiwniczka.html

    W mniej zdrowej wersji, żeby starte kawałki się nie sklejały, można przesypać odrobiną cukru trzcinowego (bo już cukier z mąką lub bułką tartą popsuje niską kaloryczność deseru)

  3. Zasypuję owoce jeszcze surową kruszonką i zapiekam w piekarniku na górnej półce w 160 stopniach gzania górną grzałką.
    Czas jest uzależniony od stopnia nagrzania piekarnika i grzałki, ale też ilości kruszonki, zwykle wystarcza 6-10 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń