Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis mojej mamy na bardzo wilgotne i zbite ciasto ;)
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
!! składniki powinny być w temperaturze pokojowej !! Mąkę przesiewamy. W osobnej misce masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy jajka, jedno po drugim. Następnie dodajemy sok oraz skórkę z cytryn. Na sam koniec wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką. Formę około 28x18 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i pieczemy około 25 minut, w piekarniku nagrzanym do 150ºC. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia.
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Jeśli lukier będzie za rzadki, można dodać cukru pudru. Jeśli będzie za gęsty, dolewamy odrobinę soku z cytryny lub wody. Ciasto lukrujemy. Smacznego! :)