Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cytrynowe ciasteczka walentynkowe - ilovebake.pl
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30983
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3668
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5149
Domowej roboty kiełbasa, wiesz co jesz. Do jej zrobienia nie potrzeba wędzarn...
Odsłon: 30983
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3668
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 5149
Składniki
Masło lub margarynę miksujemy chwilę, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i ponownie miksujemy na puch. Następnie dodajemy żółtko oraz skórkę z cytryny, łączymy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do wcześniej powstałej masy i łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykrawamy ciastka foremkami w kształcie serca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy w paru miejscach widelcem. Wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez ok. 7-10 min, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. Białko, przesiany cukier puder oraz sok z cytryny łączymy, aż powstanie gęsty lukier. Na każdym ciasteczku za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego wąską końcówką tworzymy małe serduszko. W środku wypełniamy go lukrem, pomagając w rozprowadzeniu patyczkiem do szaszłyków. Na koniec dekorujemy jadalnymi kuleczkami dekoracyjnymi np. w srebrnym kolorze lub posypujemy czerwoną posypką cukierniczą. Zostawiamy na pół godziny do zastygnięcia.