Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowe ciasteczka walentynkowe

Cytrynowe ciasteczka walentynkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 3443

Dodano:

Odsłon: 1148

Cytrynowe ciasteczka walentynkowe - ilovebake.pl

Składniki

  • 125 g miękkiego masła lub margaryny 125 g cukru pudru 1 duże żółtko
  • skórka otarta z 1 cytryny 250 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 4 łyżki soku z cytryny 300 g cukru pudru
  • jadalne kuleczki do dekoracji, posypka czerwona
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowe ciasteczka walentynkowe

Przygotowanie

  1. Masło lub margarynę miksujemy chwilę, dodajemy przesiany przez sitko cukier puder i ponownie miksujemy na puch. Następnie dodajemy żółtko oraz skórkę z cytryny, łączymy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy do wcześniej powstałej masy i łączymy, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm i wykrawamy ciastka foremkami w kształcie serca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy w paru miejscach widelcem. Wkładamy do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie pieczemy w temp. 180 C przez ok. 7-10 min, aż ciasteczka lekko się zarumienią. Po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia.
    Białko, przesiany cukier puder oraz sok z cytryny łączymy, aż powstanie gęsty lukier. Na każdym ciasteczku za pomocą rękawa cukierniczego zakończonego wąską końcówką tworzymy małe serduszko. W środku wypełniamy go lukrem, pomagając w rozprowadzeniu patyczkiem do szaszłyków. Na koniec dekorujemy jadalnymi kuleczkami dekoracyjnymi np. w srebrnym kolorze lub posypujemy czerwoną posypką cukierniczą. Zostawiamy na pół godziny do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://ilovebake.pl/2014/02/13/cytrynowe-kruche-ciasteczka-na-walentynki-przepis/

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń