Do góry

Desery Przepis na:

Cytrynowo brzoskwiniowe serniczki na zimno

Cytrynowo brzoskwiniowe serniczki na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2512

Dodano:

Odsłon: 651

Efektowny słodziutki deser na zimno. Mój mąż go uwielbia :) Zwłaszcza jak na dworze cieplutko.

Składniki

  • SPÓD:
  • Herbatniki - Petit Beurre Blacky - 200 g (mogą być inne ciemne)
  • Masło - 100-120 g
  • Dżem - lub powidła - 2 łyżki
  • MASA SEROWA:
  • Ser biały - 500 g
  • Mascarpone - 250 g
  • Cukier puder - 80 g
  • Sok z cytryny - z 1 szt.
  • Galaretka brzoskwiniowa - 2 szt.
  • Woda - 1,5 szkl.
  • MASA CYTRYNOWO-BRZOSKWINIOWA
  • Sok z cytryny - z 2 szt.
  • Skórka z cytryny - z 1 szt.
  • Cukier - 70 g
  • Masło - 50 g
  • Jajka - 1 szt.
  • Żółtko - 1 szt.
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cytrynowo brzoskwiniowe serniczki na zimno

Przygotowanie

  1. Spód

    Ciastka blendujemy na sypko, dodajemy miękkie masło i ulubiony dżem lub powidła i zagniatamy masę. Wykładamy nią spód pucharków.

  2. Masa serowa

    W gorącej wodzie rozpuszczamy 2 opakowania galaretek i odstawiamy do schłodzenia. Ser biały mielimy, dodajemy do niego mascarpone, cukier puder i sok z cytryny. Na końcu wlewamy wystudzoną galaretkę, zostawiając sobie pół szklanki, którą użyjemy do górnej warstwy. Masę serową wykładamy do pucharków, na spód z herbatników. Wkładamy do lodówki do stężenia.

  3. Masa cytrynowo- brzoskwiniowa

    Jajko i żółtko roztrzepujemy. Dodajemy masło, cukier, sok z cytryny i drobno startą skórkę z cytryny. Podgrzewamy na ogniu cały czas mieszając. Gotujemy chwilę do zgęstnienia masy. Studzimy, dodajemy pół szklanki uprzednio odłożonej, rozpuszczonej w wodzie galaretki brzoskwiniowej i wykładamy na masę serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin/ a najlepiej na noc/ do stężenia. Dekorujemy według uznania.

  4. Ozdoby z cukru i czekolady

    Ozdoby widoczne na zdjęciu są bardzo proste do wykonania.
    Ozdoba cukrowa - roztapiamy w garnku cukier (mieszamy cały czas by nie przywarł). Rozkładamy papier do pieczenia i wylewamy na niego w formie nitek, kratek, kółek roztopiony cukier. Czekamy aż stężeje - ja wkładam do lodówki :)

    Ozdoba czekoladowa - roztapiam w kąpieli wodnej ulubioną czekoladę (w moim przypadku gorzką) i podobnie jak cukier wylewam na papier do pieczenia formując dowolny kształt i zostawiam do zakrzepnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń