CZEŚĆ:) Święta Wielkanocne już za chwilę więc czas na babkę a w tym przypadku czekoladową z nutą pomarańczy. Jest bardzo prosta i mocno czekoladowa. Koniecznie zróbcie na Święta:) ZAPRASZAM.
Czekoladowa Babka Wielkanocna z nutą pomarańczy
Składniki
CIASTO
- 5 jajek
- 200g cukru
- 160g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 45g kakao
- 90g mąki ziemniaczanej
- 200g gorącego roztopionego masła
- olejek pomarańczowy
- czekolada mleczna 100g
- skórka otarta z całej pomarańczy
POLEWA
- 100ml śmietanki 36%
- 200g mlecznej czekolady
Składniki
CIASTO
- 5 jajek
- 200g cukru
- 160g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 45g kakao
- 90g mąki ziemniaczanej
- 200g gorącego roztopionego masła
- olejek pomarańczowy
- czekolada mleczna 100g
- skórka otarta z całej pomarańczy
POLEWA
- 100ml śmietanki 36%
- 200g mlecznej czekolady

Etapy przygotowania
Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę razem z olejkiem. Następnie dodaje wszystkie suche składniki i mieszam szpatułka. Dolewam gorące masło i mieszam dokładnie. Na końcu dodaje pokrojoną drobno czekoladę i skórkę z pomarańczy. Przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22cm. Blachę smaruje masłem i wysypuje bułka tarta. Piekę ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polewam przygotowana polewą. ( Śmietankę podgrzewam z czekoladą w kąpieli wodnej). Dekoruje jajeczkami z czekolady. Smacznego
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 285

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 57
Ostatnio komentowane przepisy
Uwielbiam naleśniki z serem, bo zawsze przypominają mi najlepsze smaki dzieci...
Odsłon: 285

Dzisiaj prosty, zwyczajny przepis na żeberka duszone z patelni. Tylko tradycy...
Odsłon: 57



Składniki
- 5 jajek
- 200g cukru
- 160g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 45g kakao
- 90g mąki ziemniaczanej
- 200g gorącego roztopionego masła
- olejek pomarańczowy
- czekolada mleczna 100g
- skórka otarta z całej pomarańczy
- 100ml śmietanki 36%
- 200g mlecznej czekolady
Jajka z cukrem ubijam na puszystą masę razem z olejkiem. Następnie dodaje wszystkie suche składniki i mieszam szpatułka. Dolewam gorące masło i mieszam dokładnie. Na końcu dodaje pokrojoną drobno czekoladę i skórkę z pomarańczy. Przelewamy do formy na babkę z kominem o średnicy 22cm. Blachę smaruje masłem i wysypuje bułka tarta. Piekę ok 45 minut w 180 stopniach. Ostudzoną babkę polewam przygotowana polewą. ( Śmietankę podgrzewam z czekoladą w kąpieli wodnej). Dekoruje jajeczkami z czekolady. Smacznego
Babka wygląda świetnie, czekolada i pomarańcza to duet idealny!
Śliczna smakowita babka , w sam raz na wielkanocny stół,.;)