Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe

Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 546 Ocena: 4868

Dodano:

Odsłon: 8398

Sezon na cukinię w pełni. Za chwilę zabieram się za sałatkę z cukinii do słoików, a tymczasem upiekłam jeszcze jedno ciasto z cukinii. Tym razem czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe. Zostało mi trochę wiśni ze słoika, więc jeszcze też dorzuciłam do środka, a wierzch polałam czekoladą. Jak zwykłe, ciasto z cukinii wyszło ekstra. Mega puszyste i wilgotne. Do tego bardzo łatwe do zrobienia.

Składniki

  • 6 małych jajek
  • 1szkl. cukru
  • 1szkl. oleju
  • 3szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka kremu czekoladowego do pieczywa
  • 1,5szkl. startej na tarce cukinii
  • 1 jabłko
  • wiśnie ze słoika (kilkanaście sztuk)
  • Polewa:
  • 2 łyżki mleka
  • 100g czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowe ciasto cukiniowo - jabłkowe

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową, dlatego wyjęłam je wcześniej z lodówki. Jajka utarłam z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, cienkim strumieniem wlałam olej. Mąkę przesiałam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao. Mieszankę wsypałam do masy jajecznej i drewnianą łyżką wymieszałam do uzyskania jednolitej konsystencji bez grudek. Następnie do ciasta dodałam krem czekoladowy i również wymieszałam do połączenia składników. Cukinię (użyłam takiej jasnej cukinii, która była mało wilgotna) obrałam, oczyściłam z pestek i starłam na tarce na grubych oczkach. Jako że puszczała mało soku podczas ścierania, to nie odciskałam jej.


    Jabłko obrałam, usunęłam gniazdo nasienne i również starłam na tarce na grubych oczkach. Startą cukinię wraz z jabłkiem dodałam do ciasta i wymieszałam dokładnie. Gotowe ciasto przelałam do formy o wymiarach 25x25cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poutykałam. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wystudziłam na kratce. Mleko podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Odczekałam chwilę i i wymieszałam do rozpuszczenia się czekolady. Czekoladą posmarowałam ciasto. Gdy czekolada zastygnie ciasto można pokroić na kawałki i podać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń