Do góry

Desery Przepis na:

Czekoladowy Kaprys

Czekoladowy Kaprys

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1017

Dodano:

Odsłon: 2782

Pora na Czekoladowy Kaprys!

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Czekoladowy Kaprys

Przygotowanie

  1. Foremki lub blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy kakao. Piekarnik nagrzewamy do 218 C.

  2. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki. W miseczce umieszczamy masło, a na wierzch kładziemy kawałki czekolady. Następnie podgrzewamy w mikrofali w odstępach 10 sekundowych, mieszając zawartość miseczki, aż do całkowitego roztopienia się czekolady. Odstawiamy.

  3. W osobnej miseczce mieszamy sól, mąkę i cukier puder. W kolejnej osobnej miseczce mieszamy jajka i żółtka. Odstawiamy.
    Do miseczki z roztopioną czekoladą dodajemy mąkę z solą i cukrem. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i dodajemy po chwili jajka. Wszystko mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy bez grudek.

  4. Porcję ciasta nakładamy ostrożnie do blachy lub do foremek. Pieczemy ok. 14-16 minut, lub do chwili aż wierzch ciasta będzie rumiany i upieczony. Czekoladowy Kaprys podajemy jeszcze lekko ciepły z lodami, owocami lub bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń