Do góry

Desery Przepis na:

Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem

Delikatne ciasto z jabłkami i cynamonem

Autor:

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 905

Dodano:

Odsłon: 8311

Nie jest skomplikowane a efekt końcowy wspaniały. Aromatyczny, delikatny puszek z jabłkami, wprost rozpływający się w ustach. Pycha!

Składniki

  • 2,5 szklanki maki pszennej
  • 7 jajek
  • 210 g masła lub margaryny, rozpuszczonego i schłodzonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • Łyżeczka olejku waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 5 – 6 jabłek pokrojonych w większe cząstki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sposób wykonania:
    Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier cały czas miksując. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca dodać stopniowo po jednym żółtku. Gdy wszystkie składniki będą już dobrze połączone dodać rozpuszczone i schłodzone masło, olejek i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki jeszcze chwile zmiksować.
    Jabłka obrać i pokroić w większe cząstki, posypać cynamonem i wymieszać delikatnie z ciastem.
    Blachę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, przełożyć ciasto i wyrównać.
    Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
    Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
    Po wystudzeniu można posypać wierzch cukrem pudrem.
    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

irmutekirma 15 stycznia 2016 witam, wygląda apetycznie, na jakiej wielkości blachę, oraz czy na pewno 5-6 jabłek??

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń