Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bezą zazwyczaj na biszkopcie. Jednak można go przyrządzić na wiele sposobów, zmieniając spód, smak lodów lub przyprawiając bezę, np. kakao. Moja propozycja składa się z ananasa, lodów waniliowych i bezy połączonej z cukrem pudrem. Deser jest niesamowity, bo łączą się w nim jednocześnie ciepło z zimnem oraz miękkość z twardością. Dodatkowo podanie w ananasie fajnie się prezentuje. Polecam sprawdzić przepis. ;)
Składniki
Ananasa przekroić wzdłuż. Wykroić zdrewniały środek. Wydrążyć pozostały miąższ zostawiając ok jednocentymetrową skórę. Miąższ pokroić w kostkę i wrzucić do skór ananasa. Na ananasa nałożyć lody waniliowe, tak jak na zdjęciu. Tak przygotowanego ananasa włożyć na 2 godziny do zamrażarki.
Ok 30 minut przed końcem mrożnia nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier puder. Przy użyciu szprycy nałożyć ubite białka na lody szczelnie je zamykając. Piec ananasy przez 7-8 minut na góra-dół do zarumienienia białek. Smacznego! :)