Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj deser który lubię najbardziej z ciasta francuskiego . Są to właśnie jabłka w cieście francuskim przygotowane w formie kwiatków. Polecam
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 135
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 356
Składniki
Przygotować jabłka; Umyte , osuszone ręcznikiem papierowym jabłka pokroić w krążki o szerokości około 1,5 cm, w środku wyciąć kieliszkiem lub nożem otwór tak by wyciąć gniazda nasienne, nastepnie osuszyć krążki jabłek ręcznikiem papierowym. Płat ciasta francuskiego rozwinąć , pociąć w paski o szerokości 1 cm. Każdy krążek jabłka owijać dookoła pociętymi paskami zostawiając małe odstępy co widać na zdjęciu. Owinięte jabłka posmarować rozbełtanym jajkiem lub mlekiem , ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni , włożyć przygotowane jabłka i piec około 20 minut na złoty kolor. Po upieczeniu w dziurki włożyć po 1 łyżeczce dowolnego dżemu i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego
Przygotowane jabłka owijane paskami ciasta.
Jabłka gotowe do pieczenia.
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.