Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser z sezonowymi owocami. Oryginalnie wygląda i obłędnie smakuje. Ten deserek to pucharkowa wersja szpinakowego ciasta Leśny mech. Wymaga nieco pracy, ale jest tego warty. Owoce można dobrać sobie dowolnie: maliny, jeżyny, poziomki, jagody.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1759
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1759
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 43
Składniki
Szpinak blendujemy razem z olejem na gładko
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę
Do masy jajecznej dodajemy zmiksowany szpinak i jeszcze chwilę miksujemy do połączenia składników.
Do masy dodajemy pomału mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki aż składniki się połączą
Do foremki ( u mnie średnica 22 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia przelewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 30 minut do suchego patyczka
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia
Po wystudzeniu ciasto rozdrabniamy w palcach na drobne cząstki
Przygotowujemy frużelinę: owoce i cukier wsypujemy do rondelka i podgrzewamy, aż zaczną się rozpadać i puszczą sok. Do owoców dolewamy Wodę zmieszaną z mąką ziemniaczaną i energicznie mieszamy, aby mąka równomiernie się rozprowadziła. Doprowadzamy do zagotowania, a następnie studzimy
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone i jeszcze ubijamy, aż składniki się połączą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką
Na dno pucharków wsypujemy porcję pokruszonego ciasta, na ciasto wyciskamy krem mascarpone. Na krem wykładamy porcję frużeliny, którą pokrywamy warstwa ciasta. Górę dekorujemy owocami
Deser wkładamy na ok 2 godziny do lodówki