Do góry

Desery Przepis na:

Deser malinowy z dodatkiem czekolady

Deser malinowy z dodatkiem czekolady

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 1006

Dodano:

Odsłon: 230

Super propozycja na cieplejsze dni :) Przywoływanie słońca i ciepła :) Maliny i czekolada - to zawsze super połączenie :)

Składniki

  • 1 ½ galaretki malinowej
  • 400 ml wody
  • 150 g malin
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 czekolada
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 3 garście płatków kukurydzianych lub rozkruszonych biszkoptów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ½ galaretki malinowej rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i odstawiam do przestygnięcia.
    W foremce na babkę (metalowej lub silikonowej) układam na dnie maliny i zalewam przestygniętą galaretką. Odstawiam do całkowitego zastygnięcia do lodówki.
    1 galaretkę rozpuszczam w 200 ml gorącej wody i odstawiam do ostygnięcia.
    Kiedy galaretka jest zimna dodaję do niej jogurt i dokładnie mieszam. Masę wylewam delikatnie na zastygniętą galaretkę. Całość ponownie odstawiam do lodówki do zastygnięcia.
    Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Zestawiam z kąpieli i dodaję śmietankę. Mieszam i odstawiam do ostygnięcia.
    Przestygniętą czekoladę wylewam na zastygniętą masę malinową i posypuję płatkami kukurydzianymi lub biszkoptami.
    Wstawiam (najlepiej na całą noc) do lodówki.
    Zwrot „do zastygnięcia” pojawił się tu chyba ze 100 razy :) Ale to w sumie ważne, żeby warstwy się nie zmieszały.
    Żeby łatwo wyciągnąć deser, wkładam foremkę na chwilę do gorącej wody. Następnie przykładam do blaszki talerz i obracam. Deser sprawnie wyskoczy z foremki.
    Gotowe, zatem można przystąpić do zajadania :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń