Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny deser budyniowo-jogurtowy z borówkami i chrupiącymi migdałami. Mocno schłodzony będzie idealny na lato!
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2343
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3506
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4276
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74308
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2343
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3506
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4276
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74308
Składniki
Migdały karmelizowane: Migdały kroimy na połówki. Na patelni z grubym dnem podgrzewamy 2 łyżki cukru na sporym ogniu. Gdy się rozpuści i lekko zbrązowieje, dodajemy masło i mieszamy (silikonową łyżką). Dodajemy migdały i smażymy chwilę. Cały czas mieszamy, aby migdały całkowicie pokryły się karmelem. Migdały rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, tak aby się nie sklejały. Zostawiamy do ostudzenia. Herbatniki miksujemy na proszek. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale w 300ml mleka i z dodatkiem 3 łyżek cukru. Studzimy. Chłodny budyń miksujemy dokładnie z jogurtem w temperaturze pokojowej. Do pucharków nakładamy: warstwę masy budyniowo-jogurtowej, pokruszone herbatniki, znów masę, borówki, masę. Chłodzimy w lodówce. Przed samym podaniem posypujemy karmelizowanymi migdałami.