Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszysta pianka oblana czekoladą to smakołyk, który wiele osób umieszcza na liście swoich ulubionych słodyczy. Jeśli należysz do tego grona, koniecznie spróbuj własnoręcznie przygotować domowe ptasie mleczko. To naprawdę proste, a do wspólnego kucharzenia możesz zaprosić najmłodszych domowników, z pewnością spodoba im się wspólne tworzenie słodkości. Do przyrządzenia tego przepisu, będziesz potrzebować kilku prostych składników.
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 4008
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 922
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 626
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 32809
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 4008
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 922
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 626
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 32809
Składniki
Podgrzej połowę mleka do temperatury około 50°C. Rozpuść w nim żelatynę. Przestudź. Białka ubij na sztywno na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo przesiany przez sitko cukier puder.
Wymieszaj ubite białka z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym oraz resztą mleka skondensowanego. Cienką stróżką wlej mleko z żelatyną do piany, cały czas delikatnie mieszając. Masę przelej do prostokątnej formy (takiej, by uzyskać warstwę waniliowej pianki o pożądanej grubości) wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę. Dodaj do niej masło, kakao i cukier. Podgrzej na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zdejmij rondelek z palnika. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszaj ją z masą czekoladową.
Pokrój stężały blok waniliowy w niewielkie kostki. Zanurz każdą na chwilę w przestudzonej, ale wciąż płynnej masie czekoladowej. Odkładaj gotowe kostki na kratce. Poczekaj, aż czekolada zastygnie. Wówczas przełóż domowe ptasie mleczko do lodówki.