Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczne Ptasie Mleczko to specjał, który ma szeroką rzeszę wielbicieli. Wiele firm wprowadza do sprzedaży podobny produkt, ale przywiązani do tradycyjnego wariantu konsumenci są raczej zgodni, że nie sposób dorównać oryginałowi. Tymczasem domowe ptasie mleczko spotyka się niemal wyłącznie z pozytywnym recenzjami!
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 226
To pyszne, szybkie i łatwe ciasto idealnie nada się na smaczny deser.
Odsłon: 35
Jeśli nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem, zrób frytki. Jest to prosta pr...
Odsłon: 48
Na karnawałowe spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi proponuję przepis na pącz...
Odsłon: 226
To pyszne, szybkie i łatwe ciasto idealnie nada się na smaczny deser.
Odsłon: 35
Jeśli nie wiesz co zrobić z czerstwym chlebem, zrób frytki. Jest to prosta pr...
Odsłon: 48
Składniki
Podgrzej połowę mleka do temperatury około 50°C. Rozpuść w nim żelatynę. Przestudź. Białka ubij na sztywno na wysokich obrotach miksera. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo przesiany przez sitko cukier puder.
Wymieszaj ubite białka z sokiem z cytryny i ekstraktem waniliowym oraz resztą mleka skondensowanego. Cienką stróżką wlej mleko z żelatyną do piany, cały czas delikatnie mieszając. Masę przelej do prostokątnej formy (takiej, by uzyskać warstwę waniliowej pianki o pożądanej grubości) wyłożonej folią aluminiową. Wstaw do lodówki na kilka godzin.
W międzyczasie przygotuj polewę czekoladową. Do rondelka wlej śmietanę kremówkę. Dodaj do niej masło, kakao i cukier. Podgrzej na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy uzyskasz jednolitą masę, zdejmij rondelek z palnika. W osobnym naczyniu rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszaj ją z masą czekoladową.
Pokrój stężały blok waniliowy w niewielkie kostki. Zanurz każdą na chwilę w przestudzonej, ale wciąż płynnej masie czekoladowej. Odkładaj gotowe kostki na kratce. Poczekaj, aż czekolada zastygnie. Wówczas przełóż ptasie mleczko do lodówki.