Do góry

Desery Przepis na:

Domowe Rafaello

Domowe Rafaello

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 714

Dodano:

Odsłon: 4077

Pyszne kokosowe kulki, które wszyscy dobrze znają ale w zdrowszej wersji. W środku skrywa się chrupiący migdał otoczony serowo-kokosowym kremem.

Składniki

  • 130 g wiórków kokosowych
  • 200 g serka kanapkowego
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • garstka migdałów bez skórki
  • do obtoczenia: kilka łyżek wiórków kokosowych
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Domowe Rafaello

Przygotowanie

  1. Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i rozdrabniamy przez dłuższą chwilę. Blendujemy aż zauważymy, że z wiórków wydobywa się tłuszcz i masa zaczyna się zbrylać, a konsystencja nie jest już sypka.

  2. Kiedy wiórki są już rozdrobnione, przesypujemy je do miski i dodajemy serek, olej oraz cukier. Wszystko razem mieszamy za pomocą widelca lub dłoni. Po wymieszaniu wstawiamy masę na około 20 minut do lodówki. Następnie, dłońmi zaczynamy formować kuleczki ze schłodzonej masy. Do każdej wciskamy po jednym migdale. Na koniec obtaczamy je w wiórkach i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny do stężenia. Pralinki po wyciągnięciu z lodówki są twardsze. Jeśli zostawimy je przed jedzeniem w temperaturze pokojowej na chwilę, to zmiękną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń