Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Domowy mazurek na kruchym spodzie
  • Ciasta
  • Przepis na

Domowy mazurek na kruchym spodzie

01.04.2022 Odsłon: 20496
5.0 (54 oceny)

Przepis dnia: 05-04-2022

Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na obowiązkowe ciasto na wielkanocny stół - domowy mazurek na kruchym spodzie. Ja w tym roku przygotowałem mazurka w wersji czekoladowo-kajmakowej z odrobiną konfitury. Kruchy spód rozpływa się w ustach, a kajmak i czekolada utworzyły słodki, gęsty krem, który równoważy kwaskowa konfitura porzeczkowa.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

blaszka 37cmx24cm

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!
Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110593

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1421

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 809

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 425284

do 60 min 60 min
1175
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10761

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 13110

> 60 min >60 min
17
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Matematyczka
Matematyczka
Desery

Babka marmurkowa

Desery Babka marmurkowa

Pyszna, mięciutka tradycyjna babka marmurkowa, rozpływająca się w ustach . Id...

  • Wielkanoc
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko

Odsłon: 110593

> 60 min >60 min
211
fafiatko
fafiatko
Dodatki

Moskole

Dodatki Moskole

Domowa receptura z Zakopanego, od prawdziwej gospodyni i rodowitej góralki.

  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Nabiał
  • Przyprawy

Odsłon: 1421

do 15 min 15 min
30
smaker
smaker
Napoje

Kompot z dyni

Napoje Kompot z dyni

Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...

  • Impreza
  • Halloween
  • Polska
  • Wegetariańskie
  • Wegańskie
  • Warzywa
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Cynamon
  • Kompoty
  • Dla zdrowia

Odsłon: 809

> 60 min >60 min
4
SlodkoSlodka83
SlodkoSlodka83
Ciasta

Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Ciasta Sernik puszysty z mlekiem w proszku.

Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...

  • Boże Narodzenie
  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Ciasta
  • Serniki

Odsłon: 425284

do 60 min 60 min
1175
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

Dania główne Pizza drożdżowa na grubym spodzie z pieczarkami

To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...

  • Impreza
  • Grill
  • Tłusty czwartek
  • Walentynki
  • Do pracy
  • Polska
  • Włoska
  • Śródziemnomorska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Mleko
  • Mięso
  • Grzyby
  • Pieczarki
  • Pizze
  • Dla zdrowia

Odsłon: 10761

do 60 min 60 min
12
smaker
smaker
Desery

Bułeczki sernikowe

Desery Bułeczki sernikowe

Bułeczki sernikowe to wypieki, które wręcz rozpływają się w ustach, a w smaku...

  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Bułki

Odsłon: 13110

> 60 min >60 min
17
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Domowy mazurek na kruchym spodzie
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Spód
  • 2 czubate szklanki (400 g) mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 1 czubata łyżka (ok. 50 g) kwaśnej śmietany 18%
  • ½ szklanki (100 g) drobnego cukru
  • 4 żółtka
  • Szczypta soli
Nadzienie
  • 1 puszka (400 g) kajmaku
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 3 czubate łyżki (120 g) niskosłodzonego dżemu porzeczkowego
  • Bakalie do dekoracji: migdały, rodzynki, kandyzowane wiśnie, suszone morele, wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
1

Przygotuj kruchy spód. Do miski wsyp mąkę krupczatkę, drobny cukier i szczyptę soli. Zawartość miski przemieszaj rózgą do równego rozprowadzenia składników.

2

Do produktów suchych dodaj 250 g zimnego masła pokrojonego w kostkę. Połącz ja z mąką i cukrem za pomocą siekacza cukierniczego, noża lub dłońmi. Działaj szybko, żeby nie ogrzać zbytnio masła, do uzyskania konsystencji ciasta na kruszonkę.

3

Dodaj do ciasta łyżkę kwaśnej śmietany 18% i 4 żółtka jaj. Składniki połącz ze sobą dłonią, najpierw wyrabiając krótko w misce do wchłonięcia przez mąkę całej wilgoci, a następnie na podsypanym mąką blacie. Nie powinno to trwać dłużej niż 2 – 3 minuty. Gotowe ciasto powinno mieć gładką, zwartą konsystencję.

4

Uformujemy ciasto w kulę i szczelnie owiń folią spożywczą lub przełóż do woreczka strunowego. Odstaw do lodówki do schłodzenia na co najmniej godzinę.

5

Schłodzone ciasto podziel na dwie równe części. Jedną część ponownie owiń folią i odstaw do lodówki. Drugą zetrzyj na tarce o grubych oczkach do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej blaszki. Ja używam formy o wymiarach 37 x 24 cm.

6

Wiórki ciasta rozłóż równo po całej powierzchni blaszki. Tak przygotowane ciasto delikatnie ugnieć dłonią lub spodem szklanki, żeby wyrównać blat. Nakłuj go widelcem na całej powierzchni, by nie urósł w trakcie pieczenia.

7

Drugą część ciasta podziel na trzy części. Każdy kawałek uformuj w dosyć długi wałek; przełóż je do blaszki i doklej do krawędzi ciasta, tworząc w ten sposób coś na kształt wysokiej ramki. Krawędzie można jeszcze przyozdobić za pomocą noża lub widelca. Ja odciskam na nich ząbki widelca, tworząc w ten sposób bardzo prosty, ale estetyczny wzór.

8

Tak przygotowany blat piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza, grzejącym w funkcji góra dół, przez około 25 minut, do uzyskania złotego koloru.

9

Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut w blaszce do lekkiego przestudzenia. Następnie wyjmij je z blaszki i wystudź całkowicie.

10

Przygotuj nadzienie. Puszkę kajmaku przełóż do odpornej na wysokie temperatury miski i ustaw na garnku z niewielką ilością gotującej się wody. Do masy dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady; ja używam czekolady o zawartości kakao 75%. Składniki podgrzewaj ze sobą w kąpieli wodnej, stale mieszając, do uzyskania gładkiego, gęstego kremu. Po ich połączeniu zdejmij miskę z garnka i odstaw do lekkiego przestudzenia.

11

Wyłóż na blat 3 spore łyżki niskosłodzonej konfitury porzeczkowej. Rozsmaruj ją po całej powierzchni ciasta, pomijając przy tym ramkę.

12

Na wierzch konfitury wyłóż plackami czekoladowy kajmak i cierpliwie go rozprowadź.

13

Ozdób mazurek wedle uznania. Ja użyłem migdałów, suszonych moreli i kandyzowanych wiśni ułożonych w kwiatki i bazie.

14

Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki