Do góry

Desery Przepis na:

drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami...

drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami...

Autor:

Przepisów i artykułów: 118 Ocena: 1673

Dodano:

Odsłon: 2262

drożdżówka jest lekka, puszysta, wilgotna, aromatyczna i pysznie smakuje...........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • drożdże świeże 5 dag
  • cukier 3/4 szklanki
  • mąka tortowa 50 dag
  • żółtka 5 sztuk
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • masło 10 dag
  • sól - szczypta
  • mleko ciepłe 1,5 szklanki
  • aromat rumowy 5 kropli
  • rodzynki 1 szklanka
  • cukier puder - ile potrzeba
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
drożdżowe rumowe ciasto z rodzynkami...

Przygotowanie

  1. w misie robota rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru i mąki, 1/2 szklanki mleka, przykryć talerzem i odstawić na 20 minut do podrośnięcia, następnie wsypać przesianą mąkę, sól, cukier, żółtka i hakiem robota wyrabiać, w trakcie wyrabiania wlać letnie mleko, ciasto wyrabiać z 5 minut

    następnie wlać stopione i wystudzone masło z olejem, aromat rumowy, ciasto wyrabiać z 4 minuty, na koniec wsypać rodzynki, posypać ciasto mąką, nakryć talerzem i zostawić na ok. 1 godzine do wyrośnięcia

    niska forma silikonowa 28 cm, wilgotną dłonią porcje ciasta kulkować i układać w formie

    zostawić na 30 minut do podrośnięcia, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, w formie zostawić do wystudzenia

    przed podaniem posypać pudrem cukrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń