Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowita drożdżówka z naturalnym serem korycińskim i frużeliną z rabarbaru. Znika jeszcze ciepła polecam.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11190
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4924
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1095
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9715
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1448
Składniki
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Na koniec wlewamy olej i zagniatamy aż ciato będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Frużelina: Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy na małym ogniu aż puszczą soki. Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.
Ser: Ser koryciński rozdrabniamy, dodajemy cukier i rozgniatamy widecem.
Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na takie same prostokąty. Na dwa z nich wykładamy po równo frużelinę. Na trzecią wykładamy ser. Ciasta zwijamy w rulony i zlepiamy końce z wzdłuż. Rulony skręcamy w warkocz.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Kruszonka: Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach. Smacznego ;)