Do góry

Desery Przepis na:

Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim

Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 239 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 7260

Smakowita drożdżówka z naturalnym serem korycińskim i frużeliną z rabarbaru. Znika jeszcze ciepła polecam.

Składniki

  • Ciasto;
  • 400 g mąki,
  • 5 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 jajka.
  • Frużelina;
  • 300 g rabarbaru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 1 łyżka budyniu waniliowego,
  • 1/5 szklanki wody.
  • Ser;
  • 250 g sera naturalnego korycińskiego,
  • 3 łyżki cukru.
  • Kruszonka;
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki mąki.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Drożdżówka z rabarbarem i serem korycińskim

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i dodajemy drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka i zaczyn drożdżowy. Zagniatamy ciasto. Na koniec wlewamy olej i zagniatamy aż ciato będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

  2. Frużelina:

    Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy do garnka, wsypujemy cukier i podsmażamy na małym ogniu aż puszczą soki.

    Budyń mieszamy z wodą i dodajemy do rabarbaru, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia.

  3. Ser:

    Ser koryciński rozdrabniamy, dodajemy cukier i rozgniatamy widecem.

  4. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na takie same prostokąty. Na dwa z nich wykładamy po równo frużelinę. Na trzecią wykładamy ser. Ciasta zwijamy w rulony i zlepiamy końce z wzdłuż. Rulony skręcamy w warkocz.Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem.

  5. Kruszonka:

    Z mąki, masła i cukru robimy kruszonkę. Posypujemy ciasto

    Pieczemy około 45-50 minut w 170 stopniach.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń