Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Całość udekorowana chrupiącymi pistacjami. Ciasto wygląda i smakuje świetnie - zrobi wrażenie nawet przy większej okazji.
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 113
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 399
Szybka i smaczna przekąska idealna na każdą imprezę.
Odsłon: 113
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 399
Składniki
Ciasto piekłam w formie 22x24cm. 200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno. Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w 160 stopniach przez 20-22 minuty. Ciasto jest cienkie, ja piekłam 25 minut i było trochę zbyt mocno wypieczone.
W czasie kiedy ciasto się studzi, bierzemy się za warstwę pistacjową. Arkusze ciasta filo zwijamy w rolkę i kroimy w cienkie paski.
Smażymy na maśle klarowanym, aż mocno się zarumieni - dzięki temu będzie bardzo chrupiące. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego ciasta dodajemy pastę pistacjową i dokładnie mieszamy. Taką masę wykładamy równomiernie na ciasto i delikatnie dociskamy.
Pistacje obieramy z łupinek. Aby łatwiej obrać je ze skórek, można podpiec je przez 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po obraniu, pistacje siekamy. Czekoladę gorzką podgrzewamy razem z olejem w kąpieli wodnej lub mikrofali na małej mocy. Dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto i posypujemy pistacjami. Ciasto można jeść już po ostudzeniu, ale najlepsze jest po 2 dniach.