Do góry

Desery Przepis na:

Dwuskładnikowe lody śmietankowe – ze śmietanki i mleczka skondensowanego

Dwuskładnikowe lody śmietankowe – ze śmietanki i mleczka skondensowanego

Autor:

Przepisów i artykułów: 360 Ocena: 3879

Dodano:

Odsłon: 2747

Banalnie proste w wykonaniu dwuskładnikowe lody śmietankowe. Są one pyszne same w sobie, ale stanowią również świetną bazę dla innych smaków. Mam tylko jedną uwagę, nie przeraźcie się podczas przygotowań, masa lodowa przed zamrożeniem jest strasznie słodka (przynajmniej jak na mój gust ;)), jednak po zamrożeniu są po prostu idealne.

Składniki

  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 400 ml słodzonego mleka skondensowanego (1 puszka)
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.

    Śmietankę ubijamy tak jak pianę z białek – uważamy, żeby jej nie przebić. Dodajemy mleczko skondensowane i chwilę ucieramy tylko do momentu, aż wszystko ładnie się połączy.

  2. Tak przygotowaną masę, przelewamy do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją. Zamrożoną masę przekładamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

    Jeśli nie mamy maszynki to masę przekładamy do pojemnika, który następnie wkładamy do zamrażarki, najlepiej na całą noc. Co jakiś czas, zwłaszcza na początku dobrze jest je przemieszać.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń