Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kroštule. Chorwackie faworki. Serwowane przez cały rok, bo bardzo popularny deser. W smaku, wyglądzie i sposobie przygotowania - jak faworki lub chrusty. Więc co? Faworki czy kroštule? Niech będą kroštule.
Wołowina przygotowana metodą sous vide, czyli gotowana długo w niskiej temper...
Odsłon: 23
Makaron z łososiem w kremowym sosie to danie, które łączy w sobie prostotę wy...
Odsłon: 53
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 6318
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 125
Wołowina przygotowana metodą sous vide, czyli gotowana długo w niskiej temper...
Odsłon: 23
Makaron z łososiem w kremowym sosie to danie, które łączy w sobie prostotę wy...
Odsłon: 53
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 6318
Mięso z udzików w przyprawach podane z jędrnym brokułem.
Odsłon: 125
Składniki
Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób elastyczne ciasto. Uformuj kulę.
Ubijaj ciasto wałkiem, aż wytworzą się pęcherze powietrza (ok. 10 min).
"Zbite" ciasto włóż do lodówki na minimum pół godziny.
Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkuj cienko (ok. 3 mm), potnij radełkiem lub nożem (użyłem noża do pizzy) na prostokąty ok. 3 x 6 cm. Zrobiłem większe i wyszły chrusty - giganty. Smaż na gorącym (190 - 200 stopni) oleju (np. we frytownicy).
Wyjęte chrusty wyłóż na papier kuchenny, a kiedy ostygną posyp obficie cukrem - pudrem. Wesołego Tłustego Czwartku!