Do góry

Desery Przepis na:

Faworki - Chrusty prosty przepis

Faworki - Chrusty prosty przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 11758

Dodano:

Odsłon: 1976

Faworki - Chrusty prosty przepis

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 3 żółtka
  • Sól szczypta
  • łyżka octu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 l oleju
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Faworki - Chrusty prosty przepis

Przygotowanie

  1. - W misce wymieszać mąkę, śmietanę, żółtka, sól ocet, proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto.

    - Blat posypujemy mąką.

    - Przed rozwałkowaniem dobrze wybić ciasto tłuczkiem przez ok 3-4 minuty będzie smaczniejsze :)

    - Cały kawałek rozwałkowujemy na cienkie ciasto ok 1-2 mm.
    - Ciasto pokroić najpierw na paski o szerokości ok. 3 cm a następnie na prostokąty lub romby.

    - Każdy kawałek naciąć na środku i przez nacięcie przeciągnąć jeden koniec ciasta .

    - Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron.

    - odsączyć na ręczniku papierowym z tłuszczu.

    - posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń