Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych i zarazem najlepszych receptur na chrupiące faworki. Wypróbowałam już wiele przepisów na te małe, karnawałowe słodkości i muszę przyznać, że ten najbardziej przypadł mi do gustu. Wychodzą za każdym razem, ciężko je zepsuć, do ich przygotowania jest potrzebnych zaledwie 5 składników i 30 minut wolnego czasu. Dodatek piwa spowoduje, że ciasto będzie cudownie napowietrzone, a podczas smażenia faworki nie będą chłonęły tłuszczu.
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1533
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 250
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 256
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 252
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 9964
Jeśli masz mało czasu, tylko podstawowe składniki w spiżarce i lodówce oraz d...
Odsłon: 1533
Pyszne, jednogarnkowe danie, które może być podane na obiad, kolację czy podc...
Odsłon: 250
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i mrożonymi warzywami. Nie może się...
Odsłon: 256
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 252
Karnawał nieodłącznie kojarzy się z pączkami. Najlepsze są oczywiście te domo...
Odsłon: 9964
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, masło, piwo i sól. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Przy użyciu radełka wycinamy podłużne prostokąty. W każdym z nich robimy nacięcie. Jedną końcówkę prostokąta wywijamy na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Faworki smażymy partiami przez kilkanaście sekund z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone faworki na piwie odsączamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Oprószamy cukrem pudrem.