Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych i zarazem najlepszych receptur na chrupiące faworki. Wypróbowałam już wiele przepisów na te małe, karnawałowe słodkości i muszę przyznać, że ten najbardziej przypadł mi do gustu. Wychodzą za każdym razem, ciężko je zepsuć, do ich przygotowania jest potrzebnych zaledwie 5 składników i 30 minut wolnego czasu. Dodatek piwa spowoduje, że ciasto będzie cudownie napowietrzone, a podczas smażenia faworki nie będą chłonęły tłuszczu.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 187
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3960
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 344
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 892
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 187
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3960
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 344
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 892
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, masło, piwo i sól. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Przy użyciu radełka wycinamy podłużne prostokąty. W każdym z nich robimy nacięcie. Jedną końcówkę prostokąta wywijamy na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Faworki smażymy partiami przez kilkanaście sekund z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone faworki na piwie odsączamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Oprószamy cukrem pudrem.