Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z najprostszych i zarazem najlepszych receptur na chrupiące faworki. Wypróbowałam już wiele przepisów na te małe, karnawałowe słodkości i muszę przyznać, że ten najbardziej przypadł mi do gustu. Wychodzą za każdym razem, ciężko je zepsuć, do ich przygotowania jest potrzebnych zaledwie 5 składników i 30 minut wolnego czasu. Dodatek piwa spowoduje, że ciasto będzie cudownie napowietrzone, a podczas smażenia faworki nie będą chłonęły tłuszczu.
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 130
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 437
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6303
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 574
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 754
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 130
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 437
Jest to wspaniałe i niezwykle efektowne ciasto na kakaowym biszkopcie, z kre...
Odsłon: 6303
Może być na śniadanie, na kolację. Można zabrać do pracy.
Odsłon: 574
Ciasteczka domowe najlepsze. Dostępne składniki i mały nakład pracy to plus....
Odsłon: 754
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy żółtka, masło, piwo i sól. Z podanych składników zagniatamy jednolite ciasto, które następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki. Dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek. Przy użyciu radełka wycinamy podłużne prostokąty. W każdym z nich robimy nacięcie. Jedną końcówkę prostokąta wywijamy na drugą stronę przez nacięty otwór.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go do wysokiej temperatury. Faworki smażymy partiami przez kilkanaście sekund z każdej strony na złoty kolor.
Usmażone faworki na piwie odsączamy na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Oprószamy cukrem pudrem.