Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest karnawał, muszą być faworki. Tym razem faworki na piwie. Najlepsze jakie jadłam. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie spróbować.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10224
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2850
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1965
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 751
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10224
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2850
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1965
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 751
Składniki
Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami, lub robotem. Ciasto z miski przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. Jeszcze raz zagnieść, Złożyć dwa, trzy razy w kopertę, a następnie przez kilka minut uderzać wałkiem. Składać i uderzać. Możecie się spokojnie wyżyć:) Ciasto należy dobrze wybić, żeby wtłoczyć powietrze.
W kolejnym kroku, podzielić ciasto na 3 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkować. Pociąć nożem, lub radełkiem na cienkie paski, a następnie na prostokąty. W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie i przewinąć przez nie jedną końcówkę prostokąta. Gotowe faworki odłożyć na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.
Faworki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.