Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest karnawał, muszą być faworki. Tym razem faworki na piwie. Najlepsze jakie jadłam. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Musicie koniecznie spróbować.
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21677
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 236
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 293
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21677
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 236
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 293
Składniki
Składniki na ciasto przełożyć do miski. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Można to zrobić mikserem z hakami, lub robotem. Ciasto z miski przełożyć na stolnicę podsypaną mąka. Jeszcze raz zagnieść, Złożyć dwa, trzy razy w kopertę, a następnie przez kilka minut uderzać wałkiem. Składać i uderzać. Możecie się spokojnie wyżyć:) Ciasto należy dobrze wybić, żeby wtłoczyć powietrze.
W kolejnym kroku, podzielić ciasto na 3 części. Każdą część bardzo cienko rozwałkować. Pociąć nożem, lub radełkiem na cienkie paski, a następnie na prostokąty. W środku każdego kawałka zrobić podłużne nacięcie i przewinąć przez nie jedną końcówkę prostokąta. Gotowe faworki odłożyć na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły.
Faworki smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone faworki układać na ręczniku papierowym, żeby odsączyć z tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.