Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas z karmelem, który jest z dodatkiem chili. Przygotowanie nie jest skomplikowane ale deser jest godny uwagi. Połączenie soczystego ananasa z karmelem, w którym wyczuwalna jest nutka chili jest przepyszne. Koniecznie musicie tego spróbować oraz zaserwować takiego ananasa swoim bliskim. Zapraszam
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3508
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3508
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 237
Składniki
W czasie gdy ananas się grilluje, bierzemy się za karmel. Potrzebujemy drugiej tym razem zwykłej patelni. Wsypujemy do niej 5-6 łyżek cukru ustawiamy na średnim ogniu i nie mieszając czekamy aż się zacznie rozpuszczać. Gdy cukier zacznie się karmelizować i uzyska bursztynową barwę dodajemy masło i mieszamy aż połączy się z cukrem. Po chwili dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie patelnie ściągamy z palnika dodajemy chili w proszku i mieszamy.
Teraz gdy nasz ananas jest gotowy przekładamy go na talerz i polewamy przygotowanym karmelem. I gotowe! Nasz grillowany ananas jest gotowy do podania. Smacznego!!
Przygotowanie tego wyjątkowego deseru zaczynamy od ananasa. Odcinamy jego górną i dolną część. Następnie kroimy go na ósemki podobnie jak jabłko. Gdy mamy go pokrojonego usuwamy z każdego kawałka kaczan. Teraz rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej pokrojonego ananasa ( możecie przez chwilę każdy kawałek przycisnąć do patelni ). Grillujemy po ok. 2 minuty z każdej strony.