Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas z karmelem, który jest z dodatkiem chili. Przygotowanie nie jest skomplikowane ale deser jest godny uwagi. Połączenie soczystego ananasa z karmelem, w którym wyczuwalna jest nutka chili jest przepyszne. Koniecznie musicie tego spróbować oraz zaserwować takiego ananasa swoim bliskim. Zapraszam
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1413
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1413
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 203
Składniki
W czasie gdy ananas się grilluje, bierzemy się za karmel. Potrzebujemy drugiej tym razem zwykłej patelni. Wsypujemy do niej 5-6 łyżek cukru ustawiamy na średnim ogniu i nie mieszając czekamy aż się zacznie rozpuszczać. Gdy cukier zacznie się karmelizować i uzyska bursztynową barwę dodajemy masło i mieszamy aż połączy się z cukrem. Po chwili dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie patelnie ściągamy z palnika dodajemy chili w proszku i mieszamy.
Teraz gdy nasz ananas jest gotowy przekładamy go na talerz i polewamy przygotowanym karmelem. I gotowe! Nasz grillowany ananas jest gotowy do podania. Smacznego!!
Przygotowanie tego wyjątkowego deseru zaczynamy od ananasa. Odcinamy jego górną i dolną część. Następnie kroimy go na ósemki podobnie jak jabłko. Gdy mamy go pokrojonego usuwamy z każdego kawałka kaczan. Teraz rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej pokrojonego ananasa ( możecie przez chwilę każdy kawałek przycisnąć do patelni ). Grillujemy po ok. 2 minuty z każdej strony.