Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam Wam szybki i zaskakujący deser a jest nim grillowany ananas z karmelem, który jest z dodatkiem chili. Przygotowanie nie jest skomplikowane ale deser jest godny uwagi. Połączenie soczystego ananasa z karmelem, w którym wyczuwalna jest nutka chili jest przepyszne. Koniecznie musicie tego spróbować oraz zaserwować takiego ananasa swoim bliskim. Zapraszam
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
W czasie gdy ananas się grilluje, bierzemy się za karmel. Potrzebujemy drugiej tym razem zwykłej patelni. Wsypujemy do niej 5-6 łyżek cukru ustawiamy na średnim ogniu i nie mieszając czekamy aż się zacznie rozpuszczać. Gdy cukier zacznie się karmelizować i uzyska bursztynową barwę dodajemy masło i mieszamy aż połączy się z cukrem. Po chwili dodajemy śmietankę i ponownie mieszamy aż składniki się połączą. Następnie patelnie ściągamy z palnika dodajemy chili w proszku i mieszamy.
Teraz gdy nasz ananas jest gotowy przekładamy go na talerz i polewamy przygotowanym karmelem. I gotowe! Nasz grillowany ananas jest gotowy do podania. Smacznego!!
Przygotowanie tego wyjątkowego deseru zaczynamy od ananasa. Odcinamy jego górną i dolną część. Następnie kroimy go na ósemki podobnie jak jabłko. Gdy mamy go pokrojonego usuwamy z każdego kawałka kaczan. Teraz rozgrzewamy patelnię grillową i układamy na niej pokrojonego ananasa ( możecie przez chwilę każdy kawałek przycisnąć do patelni ). Grillujemy po ok. 2 minuty z każdej strony.